Германия бракува правителствените А340, заради фиаско с полет до Австралия

254 прочитания

Германските военновъздушни сили съобщиха, че двата правителствени самолета Еърбъс А340-300 ще бъдат бракувани по-рано от предвиденото. Причината е, че външния министър на страната Аналена Бербок беше принудена да отмени официалното си посещение в Австралия, Нова Зеландия и Фиджи в средата на август, след като единия от двата А340 претърпя сериозни технически проблеми след излитането от Германия.

В съобщението на Луфтвафе се казва, че в резултат от „това фиаско“ двата самолета ще бъдат пенсионирани още до края на август. Според предварителния план единият А340 трябваше да лети до края на септември 2023-а, а втория до края на 2024-а. Именно втората машина стана причина за решението, след остана на земята в Абу Даби, заедно с цялата германска делегация.

Вторият А340-300 с регистрация 16+02, планиран за по-ранно пенсиониране. На снимката горе: Злополучния А340 с регистрация 16+01

Фиаското започва на 13 август с излитането на самолета А340 с регистрация 16+01 от летище Берлин-Бранденбург за Канбера, Австралия. След 6-часов полет самолетът каца в Абу Даби за планирана техническа спирка за зареждане. Машината продължава полета след двучасовия престой в столицата на Обединените Арабски Емирства, но малко по-късно е принудена да се върне в Абу Даби, заради проблеми със задкрилките. Преди аварийното кацане е изхвърлено и почти цялото заредено гориво.

След намеса на механиците в ОАЕ и пренощуване на делегацията в района на летището, на следващия ден самолетът отново излита за Австралия, но час по-късно се връща обратно в Абу Даби с абсолютно същия проблем и отново изхвърлено цялото гориво.

Така на 15 август официалното посещение е изцяло отменено и германската делегация, заедно с министъра на външните работи, се връщат в страната с редовен полет.

Злополучният А340-300 е на служба в Луфтвафе от 2011-а година.

Наследникът на ВИП правителствения флот е А350-900, от които Луфтвафе получи цели 3 машини

Между 2020 и 2022 военновъздушните сили получиха 3 чисто нови транспортни самолета за официални делегации конфигурирани в специални ВИП салони. И трите са от наследника А350-900 и са базирани в основната транспортна база на специалния отряд във Ван, която споделя международното летище Кьолн/Бон.

Свързани теми

Предишна публикация
Конкорд се завръща… за най-големите му фенове
Следваща публикация
Първият F-16 Block 70 за Словакия изпълни първи полет
254 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

A340 се приземи в Антарктида

Авиокомпанията Hi Fly се похвали с това, че четиридвигателен Airbus A340-300 се е приземил успешен…
Меню