„Merkel One“ – първият А350 на германските ВВС е доставен

52 прочитания
Airbus достави първия от трите поръчани специални А350 за германското правителство, които трябва да заменят на служба сегашните неефективни А340.

Правителствените самолети в Германия се оперират от Бундесвера /Министерство на отбраната/ и Луфтвафе /Военновъздушните сили/, но както при авиокомпаниите старите четиримоторни А340 вече не отговарят на променените изисквания за ефективност на поддръжката и разход на гориво.

Lufthansa Technik ще интегрира ВИП кабините и на трите самолета

Lufthansa Technik ще интегрира ВИП кабините и на трите самолета

Първият от новите високоефективни самолети А350 беше предаден на специална церемония в Хамбург на 7 май, където още през мартг машината получи официалната си национална окраска. Въпреки че самолетът е официално предаден на новия собственик – германското правителство, и неофициално получи името „Merkel One“ /“Меркел Едно“/, този А350 ще остане в хангарите на Луфтханза Техник в Хамбург, за да бъде дооборудван със специална ВИП пътническа кабина с всичко необходимо, за да се превърне в летящ правителствен офис и контролен център.

Временна кабина

Първоначално самолетът ще бъде оборудван с нещо, като временна кабина, за да започне да обслужва правителството във възможно най-кратки срокове. Новият Еърбъс носи регистрацията D-AGAF, но след предаването му на Луфтвафе ще получи новата си и окончателна регистрация 10+03. Съответно останалите два самолета от новото семейство ще получат регистрации 10+01 и 10+02. Така изглежда, че последният от самолетите е доставен първи и докато офисът на канцлера Меркел очаква останалите, този ще полети с временно оборудван салон. Въпреки това, той ще има офиси и конферентни зали на борда, свързани с мултифункционална лаундж зона и ще се ползва от високопоставени служители на правителството, включително и германския канцлер. Останалата част от кабината ще е за гости, медии и придружаващи лица, но седалките ще са от бизнес клас и разположени с щедро разстояние помежду им.

Самолетът е доставен на LHT с временна кабина, която ще бъде дооборудвана след доставката на останалите две машини от типа

Самолетът е доставен на LHT с временна кабина, която ще бъде дооборудвана след доставката на останалите две машини от типа

След доставката на останалите два самолета от типа, 10+03 ще бъде върнат в Луфтханза Техник, за да получи окончателната си кабинна конфигурация, за която не се споделя повече информация. Трите самолета се очаква да бъдат окончателно предадени на германските военновъздушни сили до края на август 2020.

Един от досегашните ВИП самолети от състава на Бундесвера - А340-300

Един от досегашните ВИП самолети от състава на Бундесвера – А340-300

p_4019

Свързани теми

Предишна публикация
Авиокомпаниите през май: от държавна помощ към дълг
Следваща публикация
GE Aviation съкращава 13 000 работници
52 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus влиза в Air Race Е

Дали след 2г ще викаме въздушното такси по телефона зависи от Airbus и Air Race…

Сглобиха последния Airbus A380

Европейският самолетостроителен консорциум приключи сглобяването на фюзелажа на последния Airbus A380 от серийното производство на…

F-16 падна в Калифорния

Изтребителят катастрофира в склад до базата на ВВС, пилотът катапултира, съобщи АВС. Според шерифския офис…
Меню