Първият F-16 Block 70 за Словакия изпълни първи полет

306 прочитания

Първият новопроизведен F-16 блок 70 за Словашките военновъздушни сили, е изпълнил първия си полет от фабриката в Грийнвил, Южна Каролина, в петък, 29 септември, се казва в официално съобщение на Локхийд Мартин.

Самолетът от последната версия на един от най-популярните изтребители в света, е част от сделката за поръчка на общо 14 машини от типа, сключена през декември 2018 година.

Появи се и видео от този първи полет:

Първите новопроизведени F-16 от най-новата му модификация бяха показани официално от Локхийд Мартин в новата му фабрика за типа в Южна Каролина едва през това лято. Доставките за Словакия, според компанията, се очаква да започнат в началото на следващата година. Преди нея на опашката е Бахрейн, който е стартов оператор на Блок 70.

Новите 14 самолета за Словакия ще я направят първата страна в Европа с ъпдейтнатия модел и ще заменят 13-те Миг-29, които страната предаде на Украйна.

Официалното представяне на първия сглобен словашки F-16 беше в началото на септември 2023 в Грийнвил

Локхийд-Мартин се хвали, че досега 6 държави са избрали новото поколение на F-16, сред които е и България с 8 очаквани самолета. След поредния договор за доставка с Йордания общия брой поръчани F-16 Блок 70/72 става 146.

Словашките изтребители трябва да се присъединят към 81-а ескадрила Ото Смик във военновъздушната база Слиач, като до момента през обучението за новия тип в САЩ са преминали успешно 26 словашки пилоти.

Свързани теми

Предишна публикация
Amazon Air затваря хъба си в Лайпциг година след отварянето му
Следваща публикация
A321LR на Titan Airways с аварийно кацане, заради липсващи прозорци
306 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Първи полет на новия Gulfstream G800

Gulfstream G800 е най-новият и най-големият представител на семейството луксозни бизнес-джетове на американския производител, известен…
Меню