Започна сглобяването на новите Юрофайтъри за Луфтвафе

210 прочитания

Програмата Quadriga е за 38 нови европейски изтребителя за германските ВВС

Еърбъс и подразделението му в Маншинг, в околностите на Мюнхен, започнаха сглобяването на първия от 38-те нови изтребителя Eurofighter за германските военновъздушни сили в края на юни 2023, съобщава европейския консорциум.

Новият комплект от 38 самолета беше договорен през ноември 2020-а година между Airbus Defence & Space и германското министерство на отбраната в рамките на проекта Quadriga. С този проект Германия стана водещата страна в програмата Юрофайтър с най-голям брой поръчани изтребители от предишните и новото поколение на самолета.

Германските ВВС очакват 38 нови Юрофайтъри в периода 2025-2030 година. Стойността на сделката е над 4 милиарда евро.

В рамките на договора ще бъдат произведени и доставени 30 едноместни изтребителя от последното поколение Юрофайтър и 8 двуместни. Три от новопроизведените машини ще бъдат дооборудвани и със специални тестови китове, които да позволят бъдещото развитие на програмата.

Тези Юрофайтъри от Транш 4 по проекта Quadriga ще се доставят с ъпдейтнат софтуер и новият AESA E-Scan Mk1 радар, който за първи път се инсталира на серийни самолети от типа.

Сделката за испанските ВВС е за 20 Юрофайтъра от Транш 4 на стойност около 2 милиарда евро, които трябва да заменят остаряващите E/F-18 от базата Gran Canaria.

По Транш 4 се произвеждат изтребители и за Испания, която също е част от консорциума Юрофайтър, заедно с Великобритания. Испанският проект се казва Halcon и предвижда стартиране на доставките през 2025-а.

Първите доставки на испанските самолети се очакват от 2025-а година.

Свързани теми

Предишна публикация
Полетът ви закъснява? НАТО започна най-голямото въздушно учение в историята си
Следваща публикация
Германия бракува правителствените А340, заради фиаско с полет до Австралия
210 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

А380 при кросуинд на LHR

Бурята Денис затрудни операциите на Лондон Хийтроу. Airbus 380 на Etihad Airways направи трудно, но…

A321neo променя играта

Анализаторите са единодушни, че новият A321neo ще промени играта в много отношения, когато самолетът излезе…
Меню