Започна сглобяването на новите Юрофайтъри за Луфтвафе

214 прочитания

Програмата Quadriga е за 38 нови европейски изтребителя за германските ВВС

Еърбъс и подразделението му в Маншинг, в околностите на Мюнхен, започнаха сглобяването на първия от 38-те нови изтребителя Eurofighter за германските военновъздушни сили в края на юни 2023, съобщава европейския консорциум.

Новият комплект от 38 самолета беше договорен през ноември 2020-а година между Airbus Defence & Space и германското министерство на отбраната в рамките на проекта Quadriga. С този проект Германия стана водещата страна в програмата Юрофайтър с най-голям брой поръчани изтребители от предишните и новото поколение на самолета.

Германските ВВС очакват 38 нови Юрофайтъри в периода 2025-2030 година. Стойността на сделката е над 4 милиарда евро.

В рамките на договора ще бъдат произведени и доставени 30 едноместни изтребителя от последното поколение Юрофайтър и 8 двуместни. Три от новопроизведените машини ще бъдат дооборудвани и със специални тестови китове, които да позволят бъдещото развитие на програмата.

Тези Юрофайтъри от Транш 4 по проекта Quadriga ще се доставят с ъпдейтнат софтуер и новият AESA E-Scan Mk1 радар, който за първи път се инсталира на серийни самолети от типа.

Сделката за испанските ВВС е за 20 Юрофайтъра от Транш 4 на стойност около 2 милиарда евро, които трябва да заменят остаряващите E/F-18 от базата Gran Canaria.

По Транш 4 се произвеждат изтребители и за Испания, която също е част от консорциума Юрофайтър, заедно с Великобритания. Испанският проект се казва Halcon и предвижда стартиране на доставките през 2025-а.

Първите доставки на испанските самолети се очакват от 2025-а година.

Свързани теми

Предишна публикация
Полетът ви закъснява? НАТО започна най-голямото въздушно учение в историята си
Следваща публикация
Германия бракува правителствените А340, заради фиаско с полет до Австралия
214 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

30 от семейството А320neo за Aegean

Най-голямата гръцка авиокомпания Aegean Airlines, част от Star Alliance, подписа меморандум за разбирателство с Airbus…
Меню