A340 се приземи в Антарктида

361 прочитания

Авиокомпанията Hi Fly се похвали с това, че четиридвигателен Airbus A340-300 се е приземил успешен на ледена полоса в Антарктида, след което безпроблемно е отлетял от там. Полетът е станал факт на 2 ноември 2021 г., но операторът сподели детайли за него едва сега.

Машината е регистрация 9H-SOL (имащ максимална излетна маса от 275 тона) е излетяла от Кейп Таун, Южна Африка и е прелетяла около 4600 km до пистата Улфс Фен, намираща се в региона на Антарктика наречен Земя на кралица Мод.

В рамките на полета са били превозени туристи и учени, или общо 23 души, както и товари. Самолетът е излетял от Южна Африка със 77 тона гориво. В Антарктика няма къде да зареди A340.

Полосата на Улфс Фен е с дължина от 3000 m, но практически няма никакво оборудване. Близката навигация се осъществява с VHF радио.

Приземяването е станало с маса много близка до максималната позволена – 190 тона. Това е първото кацане в Антарктика с четиримоторен реактивен пътнически самолет.

Вицпрезидентът на Hi Fly Карлос Мирпури е споделил, че основните притеснения са били свързани с внезапна промяна на времето по маршрута, както и на полосата. А най-голямата трудност е била невероятно блестящата ледена повърхност в Улфс Фен, което е затруднявало пилотът, който управлява самолета да следи и показанията на уредите, което се е компенсирало от втория пилот, който устно е давал информация за показанията.

Освен всичко друго – на полосата практически липсва маркировка.

По план, излитането обратно е трябвало да стане след три часа, но реално се е реализирало за много по-кратко време. Обратният полет и самото излитане са били безметежни. Общото полетно време е било 10 часа и 30 минути, като на отиване и на връщане е било практически еднакво.

Свързани теми

Предишна публикация
61 позитивни за COVID-19 от 600 пътници на два полета от Южна Африка за Амстердам
Следваща публикация
Airbus подписа поръчки за 255 нови А321 в Дубай
361 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню