Конкорд се завръща… за най-големите му фенове

622 прочитания

Легендарният свръхзвуков самолет ще е достъпен за всеки под формата на Лего

Завръщането на Конкорд е този септември!
Макар и свръхзвуковата легенда да не може да ускори до Мах 2.0 в новата си форма, то със сигурност ще бъде уникално украшение за всеки дом на фенове и колекционери.

Лего-Конкорд слага криле на всеки дом

Първият произведен Конкорд със сериен номер 001 и регистрация F-WTTS, по окраската на който е направен и Лего-моделът

На 10 август 2023 дойде дългоочакваната новина, че любимата на поколения малки и пораснали деца марка LEGO ще пусне на пазара новият си конструктор от серията Icons – Concorde (10318). Комплектът е от 2083 части и ще влезе в официалните Лего магазини и онлайн на 7 септември.

Официалната кутия на модела Лего-Конкорд с номер 10318 /отпред/

Официалната кутия на модела Лего-Конкорд с номер 10318 /отзад/

Конструкторът е разработен съвместно с Airbus, но по предложения на фенове в рамките на проекта Lego Ideas, в който датската компания събира вдъхновяващи идеи от фенове на блокчетата от целия свят, някои от които се превръщат в комерсиални модели на марката. Конкордът присъства в предложенията на много ентусиасти през последните години и този модел обединява идеите и предложенията на много от тях.

Като за Лего конструктор детайлите са забележителни

Комплектът Lego Concorde отбелязва непреходното наследство на единствения серийно произведен пътнически самолет, способен да лети с над 2 пъти скоростта на звука.

Ливреята, избрана за Лего-модела е тази на първия произведен Конкорд с регистрация F-WTTS и сериен номер 001, който сега се намира в авиационния музей в Бурже, край Париж. Вторият произведен е „британския“ сериен номер 002 с регистрация G-BSST, който можете да видите в музея в Дъксфорд, Великобритания.

Дължината на сглобения модел е над 1 метър

Френският модел е първият, който успява да премине звуковата бариера на 1 октомври 1969 година, като до края на експлоатационния си живот през 1973 се използва за тестове и обучение на екипажи с натрупани едва 812 часа нальот.

С дължина от 105 см този модел на Лего ще е един от най-дългите произвеждани от компанията, като до размерите му се доближават само репликата на Титаник (също от серията Icons) и тази на Разрушителя от Междузвездни Войни.

Лего-Конкордът ще има наклоняем нос, функциониращ колесник и прибираема задна опорна стойка, както на истинския самолет. Моделът ще има функциониращи елевони на стреловидното крило и управляемо вертикално кормило на опашката. Ще има и подробно вътрешно отделение зад предните тоалетни със седалки и детайли от пътническата кабина, които се разкриват под махащия се покрив.

Целият модел ще стои върху стойка със специална табела с детайли за иконата на авиацията, за да разпали интереса към авиацията и в следващите поколения млади ентусиасти.

Очакваната цена на комплекта е $199 в Северна Америка и EUR199 в Европа.

Свързани теми

Предишна публикация
Virgin Galactic превози първите си плащащи пасажери
Следваща публикация
Германия бракува правителствените А340, заради фиаско с полет до Австралия
622 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Авиомоделизъм в Доброглед

Авиомоделисти от цяла България се събраха на първото рода си изложение край Варна на 18…
Меню