Първата в света авио-контролна кула

196 прочитания

Първата кула за контрол за въздушния трафик е открита на 25 февруари 1920 година.

На 25 февруари е годишнината от откриването на първата официална Контролна Кула за управление на въздушното движение. Събитието се случва през далечната 1920-а година на тогавашното единствено лондонско летище Кройдън.

Отдавна несъществуващото летище е единствения международен аеропорт в Обединеното Кралство в междувоенните години. До решението за създаване на контролната кула се стига в резултат от увеличаването на трафика след края на Първата световна война и желанието за намаляване на инцидентите и изпълнението на повече търговски полети.

До тогава летищата имат само доста ограничени радио-кабинети и „въздушни фарове“, които помагат за ориентацията и навигацията на самолетите. Отлитанията и долитанията до летищата пилотите по онова време изпълняват изключително визуално.

Събитието е описвано по онова време, като „историческо“, а съоръжението е наречено Aerodrome Control Tower, което наименование остава и до днес. Тогавашното британско министерство на въздухоплаването нарежда дървеното съоръжение да бъде издигнато на поне 15 метра над земята, и да има „големи прозорци от всички четири страни“, ветропоказател на покрива и уред за измерване на скоростта на вятъра, който да може да се разчита от контрольора в кулата.

Развитието на технологиите превръща Контролната кула в един от най-важните обекти за всяко съвременно летище

Тогавашните ръководители на полети дават само базова информация на пилотите за времето на земята и трафика. Полетите се следят от ограничена радионавигационна система, но се маркират върху хартиени карти. Радиотелефонията, разработена през Първата световна война влиза в употреба вече и в търговската авиация.

Свързани теми

Предишна публикация
NASA и Boeing обединяват усилия за самолет на бъдещето
196 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню