Хийтроу затвори два от терминалите си

101 прочитания

Лондонското летище Хийтроу /LHR/ взе безпрецедентното решение да затвори два от четирите си терминала от 6 април, заради спадналия трафик в резултат от разпространението на #COVID19. Остават отворени само Терминал 5 и обновения Терминал 2.

Решението означава сливане на персонал и системи и преместването на десетки авиокомпании, които досега се обслужваха на Терминали 3 и 4 към Т2 и Т5, което ще засегне основно Emirates, American Airlines и Virgin Atlantic, последната от които премести всичките си операции от затвореното летище Гетуик към Хийтроу Т3 на 27 март. Администрацията на Хийтроу работи с авиокомпаниите, за да осигури максимално гладка трансформация на операциите, като целта на реорганизацията е максимална защита на работни места.

Терминал 4 беше основната база на авиокомпаниите от алианса SkyTeam на Air France, KLM и Delta, заедно с авиокомпании от Азия и Близкия изток, а също и на българската България Ер. Преместването означава, че British Airways, която прекрати операциите си от Гетуик и нейния партньор от International Airlines Group /IAG/ ще си поделят най-новия Терминал 5.

Миналата година British Airways отбеляза 100-годишнината от съществуването си с поредица от самолети с исторически ливреи. Тук някои от тях са паркирани на перона на летище Хийтроу

Миналата година British Airways отбеляза 100-годишнината от съществуването си с поредица от самолети с исторически ливреи. Тук някои от тях са паркирани на перона на летище Хийтроу

Още на 27 март и летище Манчестър реши да затвори два от терминалите си, Т2 и Т3, като там ще се използват единствено Т1 и едната от двете писти за излитане и кацане.

В средата на март ръководствата на Хийтроу, Гетуик и Манчестър изпратиха открито писмо до британския премиер, в което изразяват опасенията си, че спадът на трафика ще доведе до частично или пълно преустановяване на операциите и заплашва много работни места. По същото време и шефът на Британската асоциация на летищните оператори /AOA/ Карън Дий обяви, че правителството трябва да „поеме недвусмислен ангажимент,“ за спасяване на британската авиационна индустрия.

В разгара на корона-кризата Хийтроу беше обявено от британските медии за „superspreader airport of the world“ /летище суперразпространител на заразата/, заради липсата на всякакви допълнителни мерки за скрийнинг на пристигащите пътници, защита на персонала и допълнителна хигиенизация на терминалите и самолетите.

Свързани теми

Предишна публикация
Ядливи табли и прибори могат да станат част от менюто в самолета
Следваща публикация
Airbus спира производството в Германия и САЩ
101 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Неволите на Ryanair

Райънеър навлезе в сериозна оперативна и комуникационна криза, след като на 16 септември превозвачът бе…
Меню