Israir преговаря за покупка на чешката Smartwings

102 прочитания

Израелската авиокомпания иска да придобие брандовете Smartwings и CSA

Израелският превозвач Israir води „мъчителни преговори“ със собствениците на чешката авиационна група Smartwings за придобиване на превозвача, се казва в съобщение до фондовата борса в Тел Авив, цитирано от ch-aviation.

Israir е собственост на Rami Levy Group и е втората по големина авиокомпания в Израел след El Al с флот от 6 самолета от семейството А320

В съобщението се казва, че още миналия ноември Israir е предоставила допълнителни детайли по офертата за придобиване на Smartwings на нейните акционери. Покупката би дала на израелската авиокомпания Сертификат за авиационен оператор на ЕС и се оценява на най-малко 44 милиона евро.

Според Israir, в последното развитие по сделката процедурата е била трансформирана от тръжна в „квази-тръжна“ и се водят директни преговори с акционерите в чешката компания по условията за придобиването й.

Основен акционер в Smartwings с 51% от капитала са компании на чешките  магнати Иржи Симанек и Роман Вик, с което те имат контролния пакет, а 49% се държат от компании, които в края на веригата от собственици се държат от китайското министерство на икономиката и контролираната от него CITIC Group.

От една от най-големите авиокомпании в Източна Европа, CSA беше превърната в маргинален превозвач, който към момента има само един самолет А320 във флота

Smartwings е собственик и на чешкия национален превозвач CSA, който към момента официално оперира със само един самолет. CSA и основна причина за напрежението между чешките и китайските партньори, след като през последните 2 години китайците отказват да подпомогнат изпадналата в сериозни финансови затруднения авиокомпания.

 

Свързани теми

Предишна публикация
Turkish ще удвои флота до 2033
Следваща публикация
Ванеса Хъдсън оглави Qantas
102 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню