Канада конфискува руски Ан-124 в Торонто

228 прочитания

Канадското правителство взе решение за конфискуването на товарен самолет с руска регистрация, приземен на летище Пиърсън в Торонто (YYZ), като планира да го предаде на Украйна, съобщава Aviation Week.

Конфискацията е в унисон с канадската позиция и реакции на руската инвазия в Украйна, която започна през февруари 2022-а.

Въпросният самолет е Ан-124 „Руслан“ на авиокомпанията Волга-Днепр (IATA: VI) с регистрация RA-82078, който е приземен на летище Пиърсън от 27 февруари 2022, според данните на ch-aviation.

Въпросният Ан-124 с регистрация RA-82078 на летището в Торонто

Волга-Днепр Груп и дъщерната авиокомпания Волга-Днепр Еърлайнс попаднаха под санкции от страна на Канада, заради участието на компанията и нейни представители в инвазията в Украйна.

„Днес Канада изпраща ясно послание на руския режим, че вече няма къде да се скрият онези, които подкрепят и печелят от войната и агресията на Кремъл,“

се казва в прессъобщение на канадския министър на външните работи Мелани Джоли.

В допълнение правителството в Отава пише, че е установен контакт с правителството в Киев в търсене на различни възможности за предаване на конфискувания актив. Целта е по този начин да се компенсират жертвите на войната и потъпканите човешки права, възстановяването на международния мир и сигурност и подпомагане усилията за възстановяване на Украйна.

Волга Днепр Еърлайнс имаше общо 10 самолета Ан-124 във флота, като към момента има проблеми с четири от тях, които са приземени на различни летища по света извън Русия.

Трите блокирани Ан-124 Руслан на руската авиокомпания на летище Лайпциг-Хале (LEJ)

Освен конфискувания от Канада самолет, още 3 машини от същия тип са блокирани на летище Лайпциг-Хале в Германия, но към момента няма ясна позиция на германското правителство за тяхната съдба.

Свързани теми

Предишна публикация
Отново директни полети София – Тирана
Следваща публикация
Bulgarian Airways Group обяви двойна печалба за първото тримесечие
228 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Mitsubishi купува Bombardier CRJ

Mitsubishi се очаква да обяви финализирането на сделка за придобиване на програмата CRJ от Bombardier…
Меню