NASA и Boeing обединяват усилия за самолет на бъдещето

209 прочитания

Американската аерокосмическа агенция НАСА разкри плановете си за разработване на футуристичен тяснофюзелажен самолет, който ще има за цел да трансформира авиационната индустрия и да намали драстично емисиите на гражданската авиация.

Проектът с амбицизното име „Устойчив полетен демонстратор“ /Sustainable flight demonstrator/ ще се разработва съвместно с Боинг и ще струва няколко милиарда долара, но би трябвало да намали консумацията на гориво и въглеродните емисии с поне 30%, в сравнение с най-ефективните самолети на днешния ден.

Радикален дизайн на крилото

Новият самолет се очаква да включва радикален редизайн на крилото, чиято концепция е известна с името „трансзвуково крило с подпорна ферма“ /transonic truss-braced wing/. Тя включва изключително дълго и тънко крило, стабилизирано от диагонални подкоси, свързани с фюзелажа. Този дизайн осигурява повече подемна сила и създава значително по-малко съпротивление, което води до изгарянето на значително по-малко гориво. Недостатъкът е, че този дизайн добавя сложност на конструкцията.

По повод разработката заместник администраторът на НАСА Боб Пиърс казва:

„Трансзвуковото крило е онази трансформираща концепция и иновация, която си струва да получи нашите инвестиции и да отговори на предизвикателството.“

В дизайна ще бъдат вплетени и още зелени и устойчиви авиационни технологии, които включват хибридно-електрически системи за задвижване, модерни производствени методи за композити и разработването на „компактни“ турбовентилаторни двигатели.

Концептуалният дизайн включва подпорни подкоси за стабилизиране на високоефективното дълго и тънко крило, взаимствано от планерите

Цената на проекта

НАСА трябва да инвестира в проекта не по-малко от 425 милиона долара в следващите 7 години, с подкрепата на законодателстовото за подкрепа на устойчиви аерокосмически проекти. Боинг и други партньори ще се включат с не по-малко от 725 милиона долара, като целия проект се оценява на над 1.2 милиарда долара.

Администраторът на НАСА Бил Нелсън държи модел на бъдещия самолет с трансзвуково стабилизирано крило по време на представянето на съвместния проект с Боинг на 18 януари 2023-а в главната квартира на агенцията край Вашингтон.

Администраторът на НАСА Бил Нелсън казва:

„НАСА има смелостта да отиде по-далеч, по-бързо, по-високо и по този път да направи авиационната индустрия по-устойчива и надеждна. Целта ни в съвместната инициатива с Боинг е да разработим и произведем пълномащабен демонстратор на тези технологии, който да помогне на търговските авиокомпании да се превърнат в по-екологични и устойчиви предприятия, с което да отговарят на очакванията на пътниците и индустрията в световен мащаб.“

НАСА очаква тестовите полети на демонстратора да продължат поне една година, като първоначалното място на провеждането им ще бъде Центърът за изледователски полети Армстронг в Калифорния. Партньорите се надяват разработените по проекта технологии да бъдат внедрени в търговска експлоатация не по-късно от началото на 30-те години.

Предизвикателствата пред радикалната разработка, според инженерите стоящи зад проекта

Свързани теми

Предишна публикация
Нова пътническа кабина за А330нео
Следваща публикация
Mitsubishi официално сложи точка на самолетостроителните си амбиции
209 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Boeing уволни директора си

Уволнението на Денис Мюленбург стана в момент, когато аерокосмическият гигант се бори да подобри отношенията…
Меню