Flyr: Нова стартъп авиокомпания от Норвегия

101 прочитания

Превозвачът планира бързо да се сдобие с флот от до 30 Боинг 737-800 и да лети по вътрешни линии и към Южна Европа.

Въпреки авиационната криза, или точно в резултат от нея, в норвежкото и европейско небе скоро ще полети нова авиокомпания. Flyr /флир/, което на норвежки означва „полет“, се прицелва главно във вътрешния пазар в страната, но и към някои европейски дестинации, които смята за недообслужени.

Пандемията нанесе тежък удар на норвежкия пазар, където още преди кризата големият местен нискоразходен играч Norwegian изпитваше сериозни затруднения с оцеляването. Освободената от него ниша беше бързо заета от агресивния унгарски превозвач Wizz Air, но плановете за растеж и на тази нискоразходна авиокомпания бяха осуетени от продължаващата криза с разпространението на Ковид-19.

Flyr ще разчита на изцяло Боинг 737-800 флот, включително част от върнатите самолети на конкурента Norwegian

Новината за създаването на Flyr дойде на 29 януари 2021, като намеренията са авиокомпанията да оперира с 28-30 самолета Боинг 737-800 в конфигурация от 186 места. Ако не друго, то кризата освободи много наличен самолетен инвентар, който може да бъде придобит или взет на лизинг по-изгодно от всякога.

Flyr е подала заявление за одобрение на Сертификат за авиационен оператор още през октомври 2020, като одобрението му се очаква през февруари 2021. Разписанието и редовните операции се планират от юни 2021.

Първа и втора фаза от плана за развитие на превозвача предвижда постепенно разкриване на маршрути към натоварени туристически дестинации в южна Европа и средиземноморието

Бизнес планът на новата авиокомпания е за „опростяване, гъвкавост и ориентираност към потребителя“. Основната база ще е на летище Гардермоен в Осло, а плановете за развитие са разделени условно на 3 фази – първата на база 8 самолета, втора, на база минимум 20 самолета и трета с напълно разгърнат флот и множество дестинации в южна Европа.

Трета и последна фаза е напълно разгъната мрежа с над 40 вътрешни и европейски дестинации

В официалната информация се казва, че Flyr е създадена от „пилоти с огромен опит в авиационния бранш и компании, като SAS, Norwegian и Windroe. Персоналът вече наброява над 30 души, като набирането на пилоти и кабинен състав продължава и в момента.

Финансирането е осигурено от фондът Arctic Securities, Carnegie и SpareBank и е в първоначален обем от около EUR 60 милиона.

CEO на новата авиокомпания е 45-годишната Tonje Wikstrom Frislid, която над 10 години заема ключови ръководни позиции в Norwegian Air Shuttle

Свързани теми

Предишна публикация
Доставките на 737 MAX 10 се отлагат с две години, за 2023
Следваща публикация
A321neo кацна с носова стойка на колесника на 90 градуса
101 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ryanair поръча 300 нови боинга

Нискоразходният гигант Райънеър сключи най-голямата си сделка досега с американския производител Боинг за поръчката на…

Ryanair си оставя вратичка за Airbus

Седмиците след Великденската ваканция ще са решаващи за летния график според Райънер. Лоукост авиокомпанията има…

Norwegian долита в Бразилия

Презоеканският нискоразходен превозвач Norwegian ще се намеси на пазара между Великобритания и Бразилия от следващия…
Меню