Flyr: Нова стартъп авиокомпания от Норвегия

100 прочитания

Превозвачът планира бързо да се сдобие с флот от до 30 Боинг 737-800 и да лети по вътрешни линии и към Южна Европа.

Въпреки авиационната криза, или точно в резултат от нея, в норвежкото и европейско небе скоро ще полети нова авиокомпания. Flyr /флир/, което на норвежки означва „полет“, се прицелва главно във вътрешния пазар в страната, но и към някои европейски дестинации, които смята за недообслужени.

Пандемията нанесе тежък удар на норвежкия пазар, където още преди кризата големият местен нискоразходен играч Norwegian изпитваше сериозни затруднения с оцеляването. Освободената от него ниша беше бързо заета от агресивния унгарски превозвач Wizz Air, но плановете за растеж и на тази нискоразходна авиокомпания бяха осуетени от продължаващата криза с разпространението на Ковид-19.

Flyr ще разчита на изцяло Боинг 737-800 флот, включително част от върнатите самолети на конкурента Norwegian

Новината за създаването на Flyr дойде на 29 януари 2021, като намеренията са авиокомпанията да оперира с 28-30 самолета Боинг 737-800 в конфигурация от 186 места. Ако не друго, то кризата освободи много наличен самолетен инвентар, който може да бъде придобит или взет на лизинг по-изгодно от всякога.

Flyr е подала заявление за одобрение на Сертификат за авиационен оператор още през октомври 2020, като одобрението му се очаква през февруари 2021. Разписанието и редовните операции се планират от юни 2021.

Първа и втора фаза от плана за развитие на превозвача предвижда постепенно разкриване на маршрути към натоварени туристически дестинации в южна Европа и средиземноморието

Бизнес планът на новата авиокомпания е за „опростяване, гъвкавост и ориентираност към потребителя“. Основната база ще е на летище Гардермоен в Осло, а плановете за развитие са разделени условно на 3 фази – първата на база 8 самолета, втора, на база минимум 20 самолета и трета с напълно разгърнат флот и множество дестинации в южна Европа.

Трета и последна фаза е напълно разгъната мрежа с над 40 вътрешни и европейски дестинации

В официалната информация се казва, че Flyr е създадена от „пилоти с огромен опит в авиационния бранш и компании, като SAS, Norwegian и Windroe. Персоналът вече наброява над 30 души, като набирането на пилоти и кабинен състав продължава и в момента.

Финансирането е осигурено от фондът Arctic Securities, Carnegie и SpareBank и е в първоначален обем от около EUR 60 милиона.

CEO на новата авиокомпания е 45-годишната Tonje Wikstrom Frislid, която над 10 години заема ключови ръководни позиции в Norwegian Air Shuttle

Свързани теми

Предишна публикация
Доставките на 737 MAX 10 се отлагат с две години, за 2023
Следваща публикация
A321neo кацна с носова стойка на колесника на 90 градуса
100 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ще продаде ли Lufthansa LSG Sky Chefs

Deutsche Lufthansa проучва възможностите да продаде кетъринговата компания LSG Sky Chefs, съобщава Bloomberg, цитирайки неназовани…

Неволите на Ryanair

Райънеър навлезе в сериозна оперативна и комуникационна криза, след като на 16 септември превозвачът бе…

EasyJet и Airbus ще работят по е-самолет

Лоукост авиокомпанията и европейският производител подписаха на авиосалона в Дубай меморандум за съвместна работа по…
Меню