Flyr: Нова стартъп авиокомпания от Норвегия

89 прочитания

Превозвачът планира бързо да се сдобие с флот от до 30 Боинг 737-800 и да лети по вътрешни линии и към Южна Европа.

Въпреки авиационната криза, или точно в резултат от нея, в норвежкото и европейско небе скоро ще полети нова авиокомпания. Flyr /флир/, което на норвежки означва „полет“, се прицелва главно във вътрешния пазар в страната, но и към някои европейски дестинации, които смята за недообслужени.

Пандемията нанесе тежък удар на норвежкия пазар, където още преди кризата големият местен нискоразходен играч Norwegian изпитваше сериозни затруднения с оцеляването. Освободената от него ниша беше бързо заета от агресивния унгарски превозвач Wizz Air, но плановете за растеж и на тази нискоразходна авиокомпания бяха осуетени от продължаващата криза с разпространението на Ковид-19.

Flyr ще разчита на изцяло Боинг 737-800 флот, включително част от върнатите самолети на конкурента Norwegian

Новината за създаването на Flyr дойде на 29 януари 2021, като намеренията са авиокомпанията да оперира с 28-30 самолета Боинг 737-800 в конфигурация от 186 места. Ако не друго, то кризата освободи много наличен самолетен инвентар, който може да бъде придобит или взет на лизинг по-изгодно от всякога.

Flyr е подала заявление за одобрение на Сертификат за авиационен оператор още през октомври 2020, като одобрението му се очаква през февруари 2021. Разписанието и редовните операции се планират от юни 2021.

Първа и втора фаза от плана за развитие на превозвача предвижда постепенно разкриване на маршрути към натоварени туристически дестинации в южна Европа и средиземноморието

Бизнес планът на новата авиокомпания е за „опростяване, гъвкавост и ориентираност към потребителя“. Основната база ще е на летище Гардермоен в Осло, а плановете за развитие са разделени условно на 3 фази – първата на база 8 самолета, втора, на база минимум 20 самолета и трета с напълно разгърнат флот и множество дестинации в южна Европа.

Трета и последна фаза е напълно разгъната мрежа с над 40 вътрешни и европейски дестинации

В официалната информация се казва, че Flyr е създадена от „пилоти с огромен опит в авиационния бранш и компании, като SAS, Norwegian и Windroe. Персоналът вече наброява над 30 души, като набирането на пилоти и кабинен състав продължава и в момента.

Финансирането е осигурено от фондът Arctic Securities, Carnegie и SpareBank и е в първоначален обем от около EUR 60 милиона.

CEO на новата авиокомпания е 45-годишната Tonje Wikstrom Frislid, която над 10 години заема ключови ръководни позиции в Norwegian Air Shuttle

Свързани теми

Предишна публикация
HNA Group фалира. Авиокомпаниите й, засега, не.
Следваща публикация
Доставките на 737 MAX 10 се отлагат с две години, за 2023
89 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Icelandair изкупува лоукоста WOW Air

Icelandair Group обяви, че изкупува исландската нискоразходна авиокомпания WOW Air. Заедно двете авиокомпании ще държат…

Spirit Airlines поръча 100 ербъса

Лоукост авиокомпанията от САЩ обяви, че ще купи 100 самолета A320neo за доставка през 2027г…

BER може да отвори през 2020

Операторът на берлинското летище Бранденбург потвърди готовност да завърши мегапроекта догодина. В отчета си за…
Меню