A321neo кацна с носова стойка на колесника на 90 градуса

423 прочитания

Инцидентът стана на летището Базел-Мюлуз във Франция със самолет на турската нискоразходна авиокомпания Pegasus

Пътнически Еърбъс А320neo на турската авиокомпания Pegasus Airlines се приземи на летището в Базел-Мюлуз с извъртяна на 90 градуса носова стойка на колесника. Машината е изпълнявала полет PC939 от истанбулското летище Сабиха Гьокчен за Базел.

Въпреки че самолетът се е приземил успешно на полоса 15 на летището, инцидентът е класифициран като „сериозен“, заради потенциалната опасност за безопасността. Никой не е пострадал, но летището е било затворено в продължение на над 10 часа, заради авариралия самолет.

Инцидентът е станал на 27 януари в ясно време и без екипажът да декларира аварийна ситуация на борда. Самолетът е извлечен от пистата над 10 часа по-късно и ще остане в Базел до замяната на колсеника с нов и съответните проверки за безопасност по авариралата машина.

 

Това е четвърти известен подобен инцидент с А320 и първи за новото семейство с ъпгрейднати двигатели А320neo. През 2012 един А320 на американската авиокомпания JetBlue беше заснет на живо при кацане с идентичен проблем на летището в Лос Анджелис. Ето видеото от този инцидент:

Свързани теми

Предишна публикация
Flyr: Нова стартъп авиокомпания от Норвегия
Следваща публикация
HNA Group фалира. Авиокомпаниите й, засега, не.
423 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню