И чартърната HiFly се отказва от А380

79 прочитания

Португалската чартърна авиокомпания HiFly ще пенсионира единственият си А380 до края на годината, след като оперира с типа в продължение на малко над 3 години.

HiFly беше единственият в света чартърен оператор на най-големия пътнически самолет, който запази в конфигурация от над 450 места.

Решението на компанията е продиктувано от последиците от глобалната пандемия, която доведе до драстичен спад в търсенето на свръхголеми самолети. Това се случва, въпреки че нейният самолет с регистрация 9H-MIP беше сред първите, които се отзоваха за прелитането по хуманитарни маршрути за превоз на защитни облекла и маски от Китай по време на първата вълна от корона-кризата и полети по репатриране на блокирани пътници в различни точки на света.

Вторият пенсиониран А380-800 на Singapore Airlines, придобит на вторичния пазар от португалската HiFly

Авиокомпанията стана известна с това, че се превърна в първия оператор на А380 „втора ръка“, тъй като нейния самолет е от първите произведени и доставени на стартовия оператор Singapore Airlines. Тогава той замени най-големият й самолет във флота – един А340 и няколко месеца по-късно получи специалната окраска „Спасете кораловите рифове“ /на снимката горе/.

Пътническата кабина на А380 на HiFly

В официалното съобщение на HiFly се казва, че превозвачът ще запази специалната си ливрея и ще продължи мисията си по опазване на кораловите рифове, но вече върху фюзелажа на един А330-300, който ще се превърне във флагман на флотилията.

Салонът на икономическа класа
HiFly запази оригиналната конфигурация от SQ, заедно с бизнес салоните на горната палуба

Свързани теми

Предишна публикация
Wizzair изгуби 234 млн евро за 6м, но остава оптимист
Следваща публикация
DHL Express се готви за нов пик в търсенето на карго транспорт
79 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Jeju Air си поръча 40 737 MAX

Най-голямата лоукост авиокомпания в Южна Корея направи твърда поръчка за 40 боинга 737 MAX с…

Airbus съкращава 15000 души

Една трета от планираните съкращения са във Франция, съобщи АФП. Европейският производител се готви да…
Меню