И чартърната HiFly се отказва от А380

111 прочитания

Португалската чартърна авиокомпания HiFly ще пенсионира единственият си А380 до края на годината, след като оперира с типа в продължение на малко над 3 години.

HiFly беше единственият в света чартърен оператор на най-големия пътнически самолет, който запази в конфигурация от над 450 места.

Решението на компанията е продиктувано от последиците от глобалната пандемия, която доведе до драстичен спад в търсенето на свръхголеми самолети. Това се случва, въпреки че нейният самолет с регистрация 9H-MIP беше сред първите, които се отзоваха за прелитането по хуманитарни маршрути за превоз на защитни облекла и маски от Китай по време на първата вълна от корона-кризата и полети по репатриране на блокирани пътници в различни точки на света.

Вторият пенсиониран А380-800 на Singapore Airlines, придобит на вторичния пазар от португалската HiFly

Авиокомпанията стана известна с това, че се превърна в първия оператор на А380 „втора ръка“, тъй като нейния самолет е от първите произведени и доставени на стартовия оператор Singapore Airlines. Тогава той замени най-големият й самолет във флота – един А340 и няколко месеца по-късно получи специалната окраска „Спасете кораловите рифове“ /на снимката горе/.

Пътническата кабина на А380 на HiFly

В официалното съобщение на HiFly се казва, че превозвачът ще запази специалната си ливрея и ще продължи мисията си по опазване на кораловите рифове, но вече върху фюзелажа на един А330-300, който ще се превърне във флагман на флотилията.

Салонът на икономическа класа
HiFly запази оригиналната конфигурация от SQ, заедно с бизнес салоните на горната палуба

Свързани теми

Предишна публикация
Wizzair изгуби 234 млн евро за 6м, но остава оптимист
Следваща публикация
DHL Express се готви за нов пик в търсенето на карго транспорт
111 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню