Първа катастрофа с F-35

73 прочитания

Американските въоръжени сили претърпяха първа катастрофа със суперскъпия си изтребител F-35. Инцидентът е с модела F-35B на военноморските сили, който е паднал в района на Бофорт, Южна Каролина. Пилотът е катапултирал и е невредим. В официално съобщение на морската пехота се потвърждава информацията за катастрофата, но се добавя само, че започнало разследване.

Черен дим се издига от мястото на катастрофата, което е отцепено от силите на Националната гвардия и щатската полиция

Черен дим се издига от мястото на катастрофата, което е отцепено от силите на Националната гвардия и щатската полиция

Във видеоматериалите, заснети в близост до мястото на катастрофата се вижда само издигащият се черен дим, но не отломките на самолета.

Програмата F-35 Lightning II е най-големия и най-скъп проект за изтребител от пето поколение в света, като в разработката и внедряването му участват 7 държави. Основен производител е Lockheed-Martin, който разчита на около 3000 продадени самолета и продължителност на програмата поне 30-40 години. Тя обаче продължава да търпи сериозни критики, главно заради баснословната си цена от над 14 милиарда долара, погълнати от разработката и тестовете на трите основни модела от фамилията.

Едва ден преди катастрофата Пентагонът обяви нова сделка на стойност 11.5 милиарда долара с Lockheed Martin за придобиването на още 141 самолета от най-разпространената версия А на подобрена цена от около $89.2 за самолет, или намаление с около 5.4%. Ден по-рано, на 27 септември, F-35 от кралските британски военноморски сили осъществи първо кацане на самолетоносача „Кралица Елизабет“. Също в четвъртък американските ВВС осъществиха първата си мисия с участието на F-35 в Афганистан, срещу сили на талибаните. Това става 4 месеца след първото официално използване на F-35 в бойни действия, осъществено от израелските ВВС.

F-35I Adir е израелската версия на стелт-изтребителя, която вече участва активно в бойни действия

F-35I Adir е израелската версия на стелт-изтребителя, която вече участва активно в бойни действия

Катастрофиралия самолет е струвал поне $100 милиона.
Това не е първи сериозен инцидент със стелта от пето поколение. По време на разработката и тестовата програма са загубени общо 2 самолета – един при пожар на двигателя на земята и още един по време на твърдо кацане след полетни изпитания.

снимки: Ройтерс, Jane’s

Свързани теми

Предишна публикация
Офертите за нов изтребител: Gripen или F-16
Следваща публикация
USAF избра Boeing/SAAB за новите си учебни самолети
73 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню