Първа катастрофа с F-35

3 прочитания

Американските въоръжени сили претърпяха първа катастрофа със суперскъпия си изтребител F-35. Инцидентът е с модела F-35B на военноморските сили, който е паднал в района на Бофорт, Южна Каролина. Пилотът е катапултирал и е невредим. В официално съобщение на морската пехота се потвърждава информацията за катастрофата, но се добавя само, че започнало разследване.

Черен дим се издига от мястото на катастрофата, което е отцепено от силите на Националната гвардия и щатската полиция

Черен дим се издига от мястото на катастрофата, което е отцепено от силите на Националната гвардия и щатската полиция

Във видеоматериалите, заснети в близост до мястото на катастрофата се вижда само издигащият се черен дим, но не отломките на самолета.

Програмата F-35 Lightning II е най-големия и най-скъп проект за изтребител от пето поколение в света, като в разработката и внедряването му участват 7 държави. Основен производител е Lockheed-Martin, който разчита на около 3000 продадени самолета и продължителност на програмата поне 30-40 години. Тя обаче продължава да търпи сериозни критики, главно заради баснословната си цена от над 14 милиарда долара, погълнати от разработката и тестовете на трите основни модела от фамилията.

Едва ден преди катастрофата Пентагонът обяви нова сделка на стойност 11.5 милиарда долара с Lockheed Martin за придобиването на още 141 самолета от най-разпространената версия А на подобрена цена от около $89.2 за самолет, или намаление с около 5.4%. Ден по-рано, на 27 септември, F-35 от кралските британски военноморски сили осъществи първо кацане на самолетоносача „Кралица Елизабет“. Също в четвъртък американските ВВС осъществиха първата си мисия с участието на F-35 в Афганистан, срещу сили на талибаните. Това става 4 месеца след първото официално използване на F-35 в бойни действия, осъществено от израелските ВВС.

F-35I Adir е израелската версия на стелт-изтребителя, която вече участва активно в бойни действия

F-35I Adir е израелската версия на стелт-изтребителя, която вече участва активно в бойни действия

Катастрофиралия самолет е струвал поне $100 милиона.
Това не е първи сериозен инцидент със стелта от пето поколение. По време на разработката и тестовата програма са загубени общо 2 самолета – един при пожар на двигателя на земята и още един по време на твърдо кацане след полетни изпитания.

снимки: Ройтерс, Jane’s

Свързани теми

Предишна публикация
Офертите за нов изтребител: Gripen или F-16
Следваща публикация
USAF избра Boeing/SAAB за новите си учебни самолети
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Spirit Airlines поръча 100 ербъса

Лоукост авиокомпанията от САЩ обяви, че ще купи 100 самолета A320neo за доставка през 2027г…

EASA може да одобри MAX през януари

Ако тестовите полети показват, че Boeing е поправил забележките след трагичните катастрофи преди 2г, европейският…

А340, А380: пенсиониране

Virgin Atlantic потвърди, че ще приземи останалия си флот от 5 самолета А340, докато Air…
Меню