Wizz Air иска повече достъпност до Милано-Линате

133 прочитания

Най-голямата нискоразходна авиокомпания в Централна и Източна Европа обяви, че сделката между ITA и Lufthansa може да доведе до заемане на 70% от капацитета на Линате – градското летище на Милано, ако бъде осъществена. В момента Wizz държи около 3-4% пазарен дял на това летище с полетите си до Сицилия.

Президентът на Wizz Air Робърт Кери призова към равноправна конкуренция между авиокомпаниите на летище Линате, което е популярно сред бизнес пътниците до Милано, заради най-близкото си разположение до центъра на главния индустриален град в Италия.

Линате претърпя сериозен ремонт и разширение в началото на пандемията, в резултат на който капацитетът на летището беше увеличен с близо 1.5 милиона пътници годишно

През май Lufthansa прие да купи 41% от държавната авиокомпания ITA, наследникът на Alitalia.

В сряда, 6 септември 2023 Кери отиде в Италия да разговаря с министъра на индустрията Адолфо Урсо след като министър-председателят Джорджа Мелони издаде нареждане през август за намаляване цените на самолетните билети до островите Сицилия и Сардиния. Ограничено бе и използването на алгоритми за определяне на цените на самолетните билети.

Тази година преди декрета на министър-председателя Мелони цените за италианските острови рязко се повишиха. Например от Фиумичино до Каляри, Сардиния цените се удвоиха спрямо миналата година, когато бяха около 50 евро. Към момента например цената Фиумичино-Лампедуза, най-южният италиански остров за 12 юли 2024 е 54 евро, за този ноември 2023 по друга линия Линате – Катания, билети се намират и за 19 евро.

Междувременно летище Линате бе обявено за най-добро от Airports Council International в категорията 5-10 милиона пътници.

Линате е на 30 минути с метро до Дуомото на Милано.

Малпенса е на 1 час с метро до Дуомото.

Бергамо е на повече от 2ч с влак и автобуси до Дуомото.

Wizz присъства слабо на Линате, но държи много по-голям дял на главното летище на Милано, Малпенса с 35 маршрута до 22 страни. В Италия компанията е третия най-голям превозвач, а наскоро базира 11-ти А321neo на летище Фиумичино в Рим.

Wizz Air отчете над 6 милиона пътници, превозени през юли 2023. За годината превозените пътници са около 33 милиона по данни от сайта на авиокомпанията.

Свързани теми

Предишна публикация
Полети Варна-Мюнхен от май ’24 с новата Discover Airlines
Следваща публикация
Сметанова торта за боса на Ryanair О’Лиъри в Брюксел
133 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню