EASA може да разследва Wizz, заради огромни закъснения

1K прочитания

Европейската агенция за авиационна безопасност е сезирана от румънски държавен секретар

Унгарската нискоразходка авиокомпания Wizz Air е изправена пред безпрецедентен брой отменени полети през този летен сезон, които кулминираха през първия уикенд на август и оставиха хиляди пътуващи по летищата в Европа. По този повод държавния секретар на румънското правителство се е обърнал с молба за разследване към Европейската агенция за авиационна безопасност EASA, която трябва да направи проверка на превозвача, съобщават унгарските медии.

В жалбата на румънските официални лица се изразява изключително недоволство от огромния брой отменени полети, закъснения и отношение към пътниците от страна на унгарския превозвач. Преди да се обърне към ЕАСА, държавният секретар е провел среща с представители на превозвача, в която са участвали висши служители на авиокомпанията и представители на румънските агенции за защита на потребителите.

Тъй като резултатът от срещата е бил незадоволителен за интересите на румънските потребители, секретариатът е изпратил и официална жалба и молба за разследване до европейския регулатор. Непосредствен повод за гневната реакция е отмяната на 9 полета в един ден от румънско летище през първия уикенд на август, поради „технически причини“. В същото време Wizz се рекламира, като „най-устойчивата авиокомпания в Европа, разполагаща с най-модерен флот с най-ниска средна възраст на самолетите и най-високи нива на надеждност.“

В съобщение от офиса на Държавния секретар Богдан Миндреску се казва, че дейността на Уиз ще бъде следена отблизо и няма да се допускат повече отклонения от международните и национални правила.

Wizz продължава експанзията си на източноевропейския пазар, и в Близкия изток и Централна Азия.

Ако се вярва на маркетинговите послания на превозвача, то той е най-големия и бързоразвиващ се в тези региони. Но, реалността специално на източноевропейския пазар далеч не е такава. Основният конкурент и най-голяма авиокомпания в Европа – Райънеър, планира и вече осъществява сериозна експанзия в страните от Източна Европа, като разчита на по-ниски тарифи и много по-добра пунктуалност и точност в изпълнението на разписанието до западноевропейските си дестинации, където е доминиращ пазарен лидер.

Райънеър вече споменава и в официалните си комуникации, че планира да извоюва доминираща позиция на пазарите в Унгария, Румъния и България, както Авиофорум вече писа.

Свързани теми

Предишна публикация
Боинг 767 на United се огъна при твърдо кацане
Следваща публикация
Отшумява ли пътуването за отмъщение?
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Qatar ще лети до София с Боинг 787

За период от няколко седмици Qatar Airways ще изпълнява полетите по линията Доха-София-Букурещ със самолети…
Меню