IATA Travel Pass – дигитална верификация на тестове и ваксинации за Covid-19

156 прочитания

Singapore Airlines стана първата авиокомпания в света, която започна тестово прилагане на предложения от Международната асоциация на авиокомпаниите /IATA/ дигитален верификационен процесинг на резултатите от PCR тестове и ваксинации на пътниците срещу Covid-19. Асоциацията нарича тази рамкова програма IATA Travel Pass и възнамерява ускорено да я наложи, като глобален стандарт за пътуванията по въздух.

Според IATA, Travel Pass дава възможност на пътниците да съхраняват сигурно и защитено цялата си налична информация по отношение на тестовете за Covid-19 и бъдещата ваксинационна информация.

Сингапурският национален превозвач започна прилагането на програмата на 23 декември, първоначално на полетите между Джакарта, Куала Лумпур и Сингапур. Ако резултатите са успешни и задоволителни авиокомпанията ще започне да прилага програмата в цялата си мрежа.

Процедурата предвижда клиентите на авиокомпанията, които си правят тестове или ваксинации в определени медицински центрове в трите града да получават специален дигитален или хартиен сертификат с QR код, който ще бъде проверен от властите при пристигането им в Сингапур чрез бързи мобилни приложения. Пътници, които не могат да използват дигиталните сертификати първоначално ще могат да използват и хартиената версия.

Singapore Airlines е стартов клиент на суперджъмбото А380-800

Както IATA, така и Singapore Airlines са на мнение, че новата система дава възможност за много по-бърза и прецизна валидация на здравния статус на пътуващите от сегашните протоколи. Това от своя страна ще ускори многократно преминаването и престоя по летищата и ще облекчи проверките.

От друга страна системата ще позволи на пътниците по-лесно да контролират информацията за здравния си статус и да се чувстват по-сигурни преди и по време на пътуванията си. Твърде вероятно новият дигитален процес, предлаган IATA в настоящата или още по-развита форма скоро може да се превърне в „новото дигитално нормално“ при международните пътувания.

От технологична гледна точка бек-ендът за съхранение и обработка на информацията ще се осигурява от регистъра Timatic на IATA, който ще сравнява автоматично клиентските здравни данни с локалните изисквания за вход в държавата. Това е част от модулното решение, предлагано от Travel Pass, което ще позволи на пътниците лесно да менажират и планират пътуванията си в съответствие с националните изисквания за достъп срещу предоставяне на Covid-19 валидирани тестове и ваксинации.

Верификацията се осигурява от софтуерно решение, разработено от компанията Afinidi – част от сингапурската група Temasek – което осигурява преносими решения за верификация на сертификати и бази данни.

Сингапур Еърлайнс работи в тясно сътрудничество с IATA по тестване и внедряване на своеобразния „дигитален медицински паспорт“ и с готовност ще предостави данните от тестовата фаза на своите партньори и на всички членуващи авиокомпании, се казва в официалното съобщение на превозвача по темата.

От друга страна IATA активно разговаря и лобира пред международните институции и правителствата за използването на разработките и резултатите от рамковата Travel Pass програма за бързо внедряване на устойчиво решение, което да позволи единен и координиран подход в усилията на глобалната авиационна индустрия за излизане от кризата.

Според асоциацията, това трябва да стане с активното участие на правителствата, авиокомпаниите, лабораториите и медицинските центрове, и пътниците, за да успеем всички заедно да тръгнем с бързи темпове по пътя на възстановяването на въздушните превози, като един от основните двигатели на световната икономика.

 

Свързани теми

Предишна публикация
Ще видим ли скоро пътнически самолети летящи във формация
Следваща публикация
Японският Air Force One отвътре
156 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню