Задава се сблъсък между Wizz и Ryanair за Европа

1K прочитания

Ултра лоу-кост гигантите ще се борят за всеки нов маршрут в Европа

В поредица от интервюта в различни медии от последните месеци представители на мениджърските екипи на двата най-големи лоу-кост гиганта в Европа, Райънеър и Уиз очертаха плановете си за развитие на мрежата, от които става ясно, че предстои сериозен сблъсък на интересите им в доминираните от конкурента пазари на континента.

От тях става ясно, че Райънеър например, иска да постигне най-малко 50% ръст в Централна и Източна Европа, която за момента се възприема, като терен, доминиран от унгарския му конкурент Уизеър. В интервю за Ройтерс, един от локалните мениджъри на ирландската група казва, че занапред фокусът ще се измести до голяма степен върху разширяването на мрежата в този регион. Към момента най-големия източноевропейски пазар на Райън е Полша, но компанията иска да развива базите си и в други страни, като Румъния, Чехия, България и дори родината на Уиз – Унгария.

Райън иска да доразвие и силните си мрежи в Италия и Испания, на които и в момента има доминираща роля сред всички оператори на тези пазари. В същото време Wizz Air ускорено разви италианския си пазар, като паралелно откри подразделение в Малта, с което да го обслужва. Унгарският ултра лоу-кост превозвач стъпи сериозно в началото на летния сезон и в Албания с откриването на нови линии от Тирана до точки в Гърция, Италия, Испания и Великобритания през юни.

Райънеър се надява да излезе едни гърди пред Уиз с по-голяма точност, по-малко закъснения и по-голяма гъвкавост в тарифите за множеството допълнителни услуги и, всъщност, към момента успява. Статистиката към края на юни показва, че Райънеър е далеч пред Уиз по точност на полетите и клиентско обслужване във връзка със закъснения и отменени полети.

Нивото на точност на изпълнението на полетите по разписание на Wizz е спаднало до под 81% в разгара на летния сезон, от около 83.5% през 2021

Според интервю на друг представител на висшия мениджмънт на ирландския превозвач, те биха искали да спечелят доминиращи позиции и на пазарите в Унгария, Румъния и България в следващите няколко години. За това ще помогне и направената наскоро поръчка за още 300 нови самолета от най-големия представител на семейството Боинг 737-MAX-10.

Шефът на Райън Майкъл О’Лиъри дори каза подигравателно, че Wizz са насочили усилията си към Близкия изток, защото ги е страх да се конкурират с Уиз лице-в-лице. Уизеър стартира десетки маршрути между Близкия Изток и Европа през тази година, сред които до точки в Саудитска Арабия и ОАЕ, а откритата преди няколко години база в Абу Даби с регистрирана местна дъщерна компания е една от най-важните в бъдещата стратегия за развитие на бранда. През юни шефът на Уиз Йожеф Варади каза, че авиокомпанията ще разшири сериозно операциите си в района и ще удвои местния флот с бързи темпове. Той се въздържа обаче от подобни коментари за Европа.

Шефът на Ryanair Майкъл О’Лиъри

На този фон Райнъеър не расте в Унгария от 2022-а, заради оспорваната нова такса за заминаващи пътници от страната. До миналата година Райън беше пазарен лидер в Будапеща, като това развитие го измести до номер 2 в първата половина на 2023-а.

Това се оказва и една от причините, поради които сега Райънеър се очаква да предприеме офанзивата си за разрастване в околните страни, включително Румъния, Сърбия и България. В първата и последната Уизеър е доминиращия пазарен лидер от последните години, докато в Сърбия това е националния превозвач Air Serbia.

В България Уизеър имаше базирани общо 10 самолета в началото на летния сезон, като към момента те са намалени до 8 или 9. 6-7 са в София и 2 във Варна. Докато Райънеър има постоянно базирани в София само 3 самолета с тенденция до следващото лято да станат 4 или 5.

Свързани теми

Предишна публикация
Самолетните билети в Европа с поне 30% нагоре. Призиви за регулаторна намеса.
Следваща публикация
Предложения за подобрения в регулациите на ЕС за пътници с увреждания
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ryanair си оставя вратичка за Airbus

Седмиците след Великденската ваканция ще са решаващи за летния график според Райънер. Лоукост авиокомпанията има…

Пилоти се обединиха срещу Ryanair

Синдикати, представляващи пилоти на Ryanair в Европа подписаха споразумение да си сътрудничат, което може да…
Меню