B747 на Cargolux загуби колесник при аварийно кацане

555 прочитания

Инцидентът е станал при аварийно кацане на летището в Люксембург

Товарен самолет Боинг 747-400 на люксембургската авиокомпания Cargolux загуби една от петте основни стойки на колесника си при изпълнение на аварийно кацане в неделя, 14 май, вечерта.

Машината е Боинг 747-400 с регистрация LX-OCV и над 30 годишна история в небето

Машината излетяла от летище Люксембург за редовен полет до Чикаго, САЩ, като малко след достигане на височина от 10 000 фута /около 3500 метра/, екипажът съобщил за повреда на борда. Пилотите информирали ръководството на въздушното движение на земята, че са получили индикация за неприбран колесник и ще се върнат за аварийно кацане на летището.

Полет CV6857 продължава малко под 60 мин, включително около 10 минути холдинг за изхвърляне на гориво.

Самолетът с регистрация LX-OCV се е намирал във въздуха общо около един час, като допълнителното време е било необходимо, за да изхвърли гориво и намали теглото за кацане. Въпреки това се предполага, че аварийното кацане е изпълнено с по-голямо от максималното допустимо тегло, в резултат на което е било „твърдо“ и е довело до откъсване на дясната централна-основна стойка на колесника, както се вижда на следващото видео:

Самолетът е претърпял сериозни повреди в резултат от откъсването на колесника, но успява да спре безопасно на пистата и няма пострадали на борда и на земята. Летището е останало затворено в продължение на близо 5 часа, докато трае операцията по преместването на машината от пистата.

Част от повредите, причинени от откъснатия колесник на този Б747

Свързани теми

Предишна публикация
Emirates с $3 милиарда печалба и огромни бонуси за служителите
Следваща публикация
Swissport спечели договора за обслужване на Lufthansa Group в София
555 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню