Антонов възнамерява да построи отново гиганта Ан-225

251 прочитания

Според някои съобщения в инициативата ще се включат Еърбъс и Боинг

Украинската самолетостроителна компания Антонов е обявила, че има сериозни намерения да възстанови или построи отново гигантът на световната авиация – Ан-225.

В съобщение на германското авиационно издание Flug Revue се казва, че конструкцията на самолета, която е на около 60-70% завършена, се намира в една от фабриките на Антонов в Святошин, близо до Киев.

Междувременно в репортаж на CNN представители на украинската компания също заявиха, че вече е започнала работа по проект за възраждането на най-големия цивилен самолет в света.

Ан-225 е най-големият цивилен самолет в света с максимална излетна маса от над 640 тона и далечина на полета от 15 400 км

Възможно ли е да се възроди Ан-225?

Според CNN, в Антонов смятат, че подобен проект трябва да се превърне в международна инициатива с участието на авиационни предприятия от различни страни по света.

„Обсъжда се възможността за привличане на финансиране от различни източници, а в момента се разглеждат и предложения от много организации, които проявиха желание да се включат в проекта,“ се казва в официално писмо на компанията, изпратено до CNN.

В трети репортаж, този път на германската телевизия MDR, се появи главният пилот на украианската фирма, Дмитро Антонов, който каза, че „в момента се разговаря с представители на различни страни, включително Еърбъс, Боинг и Ембраер са потенциално сътрудничество по възраждането на Мрия /Мечтата/“.

„Мечтата никога няма да умре“

Докато летище Гостомел край Киев, където се помещаваше базата на Антонов беше унищожено още през февруари с началото на руската инвазия в Украйна, а единственият Ан-225 напълно разрушен, останалият флот от самолети Ан-124 „Руслан“ на Antonov Airlines продължава да изпълнява полети до различни точки на света от новата си база в Лайпциг, Германия.

Свързани теми

Предишна публикация
София – Осло от лятото на 2023
Следваща публикация
Катастрофа във въздуха на две легенди от Втората световна
251 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Turkish отново лети Анкара – Рим

Турската национална авиокомпания пусна директни полети между Анкара и Рим от понеделник, 7 януари 2019…
Меню