Наследникът на Ан-2 полетя в Русия

815 прочитания

Турбовитловият самолет ЛМС-901 „Байкал” изпълни първи полет в Русия днес, 31 януари 2022 г. Машината е замислена, като заместник на все още масово използвания там бутален биплан Ан-2.

Полетът е станал факт от Екатеринбург, като е продължил 25 минути, а максималната му височина е била 500 метра. Самолетът е управляван от Валентин Лаврентиев. Той е тествал устойчивостта и управляемостта на машината в полет и е останал доволен от видяното.

Това реално е вторият полет на самолета, но първия официален. ЛМС-901 полетя за кратко преди две седмици по време на скоростно рулиране.

След първоначалните заводски изпитания, самолетът ще бъде предаден за държавни изпитания. Строят се още два прототипа – един за летателни и един за наземни изпитания.

През 2019 г. руското Министерство на промишлеността и търговията поръчка на компанията „Байкал-инжиниринг” да създаде лек еднодвигателен турбовитлов самолет, който да превозва девет души или да носи товар от два тона.

Машината е проектирана от Московския авиационен институт (МАИ) и получава индекса ЛМС-901 и името „Байкал”. Първият прототип бе завършен в средата на миналата година.

ЛМС-901 днес се задвижва от един General Electric H80-200 (новото развитие на чешкия Walter M601), но в перспектива ще получи и руския двигател ВК-800С. По план, единичната цена на самолета трябва да е в рамките на 120 млн. рубли (около €1,5 млн.).

Това е пореден опит на държавно ниво в Русия да се намери заместник на биплана Ан-2. Предишният проект ТВС-2ДТС бе изоставен, защото бе твърде голям, което налагаше ограничения в експлоатацията му. Днес в Русия продължава да се експлоатират стотици Ан-2, които се използват за транспорт до отдалечени райони в страната.

Свързани теми

Предишна публикация
Qatar Airways стана стартов клиент на Boeing 777-8F
Следваща публикация
Qatar пусна притеснително видео за мащаба на проблемите с нейните А350
815 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Rotorcraft поръча 10 хеликоптера VRT500

Ростех ще достави 10 леки хеликоптери VRT500 за скандинавските страни, след като руската корпорация подписа…

Първи полет на новия Seastar

Прототипът на новото поколение амфибия SN1003 на Dornier успешно изпълни първия си полет на 28…
Меню