Пожарът до Чернобил от космоса

519 прочитания

Районът около чернобилската АЕЦ все още гори, а пожарът вече достига опасна близост до най-голямото хранилище на радиоактивни отпадъци след катастрофата там през 1986, показват спътникови снимки на Planet Labs.

Пожарът започна на 4 април в т.нар. „забранена зона“ с размер 1500 кв. км около централата. Нивото на радиация в зоните на пожарите се повиши до 16 пъти, което повдигна съмнения относно безопасността на противопожарните екипи, изпратени да се справят със ситуацията.

Това е размерът на пожара в Чернобилската "забранена зона" към 12 април 2020

Това е размерът на пожара в Чернобилската „забранена зона“ към 10 април 2020. На горната снимка е ситуацията към 12 април 2020.

На спътниковите снимки се вижда как пожарите се приближават към непосредствения район на атомната електроцентрала и към 14 април достигат само на 5 км от нея и близкия призрачен град Припят. Украинските власти не могат да потвърдят, че това са същите пожари от преди 10 дни, за които бе потвърдено, че са били причинени умишлено. Предполага се, че това е станало след запалване на сухи треви, като пламъците са се пренесли върху близките дървета от „червената гора“ – една от най-силно замърсените зони около централата.

Районът е и сред натурално уязвимите от спонтанни пожари, предизвиквани от природни явления. От 2010 година досега в „забранената зона“ е имало 54 пожара, които са засегнали над 150 кв км площ. Контролирането на тези явления е затруднено допълнително от липсата на хора и съответно невъзможността от бърза човешка намеса за потушаването им.

Така изглеждаха пожарите в началото - към 4 април 2020

Така изглеждаха пожарите в началото – към 4 април 2020

Димът от големи пожари на сушата може да бъде пренасят надалеч в атмосферата, както се случи с пожарите в Австралия от началото на 2020, димът от които беше засечен чак в Калифорния. Според украинското правителство мащабът на сегашния пожар е значително по-малък и няма сериозна опасност от разпространение на радиоактивен дим. Според него столицата Киев, намираща се само на 60 км от централата, засега е в безопасност и радиационния фон остава в нормални граници.

В ляво от езерото е по-голямата част от "Забранената зона" около Чернобилската АЕЦ

В ляво от езерото е по-голямата част от „Забранената зона“ около Чернобилската АЕЦ

Според проучване на списанието Environmental International от 2014 година обаче, ако пожарите в забранената зона обхванат над 80% от територията й, е възможно в атмосферата да бъдат отделени сериозни количества радиоактивни материали, които да достигнат обширни райони в Централна и Източна Европа. Дивите животни може и да се завръщат в Чернобил, а зоната да е отворена за туристически посещения, но под повърхността все още има огромни количества радиация, които могат да бъдат освободени от малко повече горещина.

Свързани теми

Предишна публикация
Какво е Starlink – керванът насред звездното небе
Следваща публикация
CryoSat 2 стана на 10г
519 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Багажът на самоход

Помните ли Багажа на крачета, герой на Тери Пратчет от Света на диска? Съндъкът, който…
Меню