Възобновени са директните полети Баку-София

71 прочитания

Азербайджанската столица Баку отново е достъпна с директни полети от летище София, след като националния превозвач на страната Azerbaijan Airlines /AZAL/ възстанови линията от 7 юни 2024-а. Авиокомпанията ще изпълнява полетите два пъти седмично – във вторник и петък със самолети Ембраер Е-190.

Любопитен факт е, че това са същите самолети, с които през 2018-а година тогавашната нискоразходна дъщерна авиокомпания на азерския превозвач, Buta Airways, обслужваше линията за първи път в продължение на едва един летен сезон. Сега маршрутът ще се обслужва от AZAL, която се отказа от оперирането с два бранда и през 2023-а обедини двата превозвача под основната марка на националния превозвач.

Един от 8-те Ембраера Е-190 във флота на AZAL в бившата окраска на Buta Airways

Линията ще се оперира и в код-шеър партньорство с българския национален превозвач България Еър, за което компанията съобщи официално няколко дни по-рано. Двустранното споразумение позволява продажба на билети по линията от двата превозвача и осигурява удобни връзки от София до дестинации в средна Азия и страните от ОНД, както и от Баку до европейската мрежа на българската авиокомпания.

Първият полет на AZAL до летище София беше отбелязан със специална церемония на софийското летище с традиционен воден салют в присъствието на Н. Пр. Хюсеин Хюсеинов – посланик на Азербайджан в България, Хесус Кабайеро – главен изпълнителен директор на СОФ Кънект и Камран Гаджар – регионален мениджър за Европа в AZAL.

С новия маршрут българските пътници ще имат възможност да пътуват отново директно до Баку – столицата и търговски център на Азербайджан, разположени на брега на Каспийско море. Тя е известна със средновековния си ограден със стени стар град, в който се намират Дворецът на Ширваншахите – огромен кралски комплекс, и емблематичната каменна Девическа кула. Сред съвременните забележителности са проектираният от Заха Хадид център „Гейдар Алиев“ и трите заострени небостъргача – кулите „Пламък“.

Емблематичните кули „Пламък“ на фона на историческия център в Баку

Азербайджан Еърлайнс е базирана на летище Гайдар Алиев в Баку и оперира по близо 60 дестинации в Азия, ОНД, Европа и САЩ. Основаната на 7 април 1992 авиокомпания е първият въздушен превозвач на страната, след обявяването на независимостта й и е пълноправен член на Международната асоциация на авиокомпаниите IATA.

Един от двата налични Боинг 787-8 във флота на AZAL. Авиокомпанията има поръчка за още 12 самолета от типа

Флотът на AZAL е разнороден и към момента включва общо 27 самолета от семействата Еърбъс А319-321, А340-500, Боинг 757, 767 и 787 Дриймлайнър, и Ембраер Е-190. С регистрацията на националния превозвач летят и петте VVIP самолета на азерското правителство – Airbus A319 ACJ, A320 ACJ, A340-600, Boeing 767-300ER и Boeing 777-200LR.

Пред Авиофорум Камран Гаджар сподели, че стратегията на авиокомпанията е да оптимизира флота до само два типа самолети през следващите години, с поръчки за още 12 машини от сериите А320/321neo и Boeing 787-8.

Свързани теми

Предишна публикация
България Еър възобновява сезонните полети до остров Крит
Следваща публикация
10 години директни полети Варна – Истанбул
71 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Qatar ще лети до София с Боинг 787

За период от няколко седмици Qatar Airways ще изпълнява полетите по линията Доха-София-Букурещ със самолети…
Меню