Летище София на 85 години

135 прочитания

Годишнината от създаването на летището се отбелязва на 16 септември

Най-голямото международно летище в България отбеляза своята 85 годишнина на 16 септември. През това време то успя да премине през различни трудности, трансформации и турбуленция, за да се превърне в един от символите на столицата, съхраняващ авиационните традиции от зората на българската авиация.

„85 години ни задължават да помним пионерите на гражданската авиация, да познаваме историята и славните традиции на въздухоплаването на България, като даваме всичко от себе си, за да се движим уверено напред“, каза Хесус Кабайеро, Главен изпълнителен директор на летището по повод празника.

Историята на летище София датира от 16 септември 1937 г., когато указ на Цар Борис III определя терен за построяване на летището край село Враждебна. Няколко години по-късно започва изграждането на впечатляващия за времето си като архитектура и мащаб пътнически терминал на летището. Развитието на аерогарата продължава с изпълнението на първото летателно поле с грундова писта за излитане и кацане, заменена през 1943 г. от бетонна. През 1949 г. днешния Терминал 1 дава началото на полетите по международни линии и летището се превръща в пълноценен транспортен център за пътници и товари.

 

Свидетел на много исторически и икономически превратности през годините, инфраструктурата на летище София е многократно подобрявана и разширявана, за да може да отговори на бързите темпове на развитие на сектора и да осигури съвременен стандарт на предоставяните услуги в условията на сигурни и безопасни полети.

Сградата на Софийското летище /настоящият Терминал 1/ през 50-те години на миналия век

Съвременната история на летището включва изграждането на нова писта за излитане и кацане и на Терминал 2 – открити в навечерието на присъединяването на България към ЕС през 2006 г. Скоро след това новата писта е категоризирана за експлоатация при неблагоприятни атмосферни условия, а новият терминал е разширен.

С грижа за околната среда и близките населени общности през 2009 г. е изграден шумозащитният екран за изпитване на самолетни двигатели, а от 2012 г. насам новата летищна контролна кула е част от съвременния пейзаж на настоящото летище София.

Новата кула на софийското летище, открита официално през 2012 година, е построена по всички най-съвременни критерии за функционалност в съвременната авиация

Преди пандемията да промени задълго облика на авиационната индустрия, броят на обслужените от летище София пътници надхвърля 7 милиона. Собственост на държавата през годините, през април 2021 г. аерогарата е отдадена чрез 35-годишна концесия на „СОФ Кънект“ АД. Компанията принадлежи към инвестиционния фонд Meridiam и се ползва от експертния опит на летище Мюнхен.

Свързани теми

Предишна публикация
Пилотите на SWISS заплашиха със стачка през октомври
Следваща публикация
Румънската Blue Air остава приземена до 10 октомври 2022
135 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Преговорите за F-16 започват

Министърът на отбраната Красимир Карачаканов е разговарял с производителя Lockheed Martin за детайлите по сделката,…
Меню