Ryanair базира четвърти самолет в София

148 прочитания

Най-голямата авиокомпания в Европа добавя 5 нови дестинации от София

Райънеър обяви официално на 8 май разполагането на четвърти самолет в своята база на летище София. С новата машина най-големия европейски превозвач ще изпълнява рекорден график от софийското летище през лято 2024 с общо 40 маршрута. Авикомпанията добавя и 5 нови дестинации от българската столица до Аликанте, Бристол, Копенхаген, Скиатос и Валенсия.

Боинг 737-800 на Райънеър (Buzz) на Летище София. Снимка: Ангел Александров /На снимката горе: Хесус Кабайеро, СЕО на Летище София, Алисия Войчек, Мениджър на Райънеър за Централна и Източна Европа, Димитър Биков, Директор Бизнес развитие на Летище София/

Според авиокомпанията четвътрият самолет се равнява на инвестиция от около 100 милиона евро в софийската икономика, което няма как реално да бъде изчислено и потвърдено. Факт е обаче, че четирите самолета на Райънеър в София поддържат индиректно поне 1000 работни места, сред които и над 120 високоплатени позиции в авиацията.

Алисия Войчик-Голебиовска, Мениджър за Централна и Източна Европа и Прибалтика в Ryanair, на пресконференцията на Летище София

На въпрос на Авиофорум дали авиокомпанията възнамерява да промени начина на наемане на своите служители на пилотски позиции, които към момента работят с фирмени договори, като самоосигуряващи се лица, мениджърът за Централна и Източна Европа и Прибалтика в Ryanair Алисия Войчик-Голебиовска не можа да отговори утвърдително и каза само, че към момента не се предвижда подобна промяна.

Тя беше в София, за да обяви базирането на четвъртия Боинг 737-800 в местната база на авиокомпанията, която се поддържа от полското подразделение в групата – Buzz.

Според Алисия Войчик, с новия самолет Райънеър ще превози около 1,6 милиона пътници от София за лято 2024, което е ръст с около 23% спрямо предходиня летен сезон.

Дестинациите на Райънеър от София за лято 2024

Ако тези данни се потвърдят, Ryanair ще бъде най-голямата авиокомпания в България по пазарен дял, като изпълнява полети не само от София, а и засилва присъствието си на летищата във Варна, Бургас и Пловдив.

„Ние сме изключително щастливи и благодарни за четвъртия базиран самолет на Ryanair и новите дестинации. Това е страхотна новина за нашето летище, България и най-вече за българските пътници. Решението на Ryanair да увеличи значително полетите също е потвърждение за отличната работа на нашите екипи и големия потенциал на летище София.“,

каза Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на СОФ Кънект – операторът на летище София.

Свързани теми

Предишна публикация
SAS се присъединява към алианса SkyTeam
Следваща публикация
Wizz ще лети от Варна до Лондон-Гетуик през лятото
148 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Бургас – Виена с Wizz от 3 юли

Wizz Air обяви нов маршрут между Бургас и Виена, който авиокомпанията възнамерява да стартира на…
Меню