Dronamics представи официалната версия на „Черния лебед“

551 прочитания

Събитието беше на летище София на 7 декември със забрана за снимки от медиите

По тъмно и сред обилен снеговалеж на летище София, българската компания Dronamics представи за първи път официално пълномащабен прототип на своя безпилотен товарен самолет Black Swan /“Черен лебед“/, с който се надява да стартира доставки в Европа още през следващата 2022-а година.

Събитието се проведе на перона на софийското летище, след като дни по-рано от компанията обявиха подписването на меморандум за сътрудничество с оператора на аеропорта, SOF Connect, за провеждането на именно такива инициативи.

Както и очаквахме, прототипът беше показан само статично и при привидна тайнственост, тъй като на медиите беше забранено да влизат на летището със снимачна техника. Засега не е ясно кога ще е първият полет на безпилотната машина и дали полетните изпитания вече не са започнали.

Въпреки това спотърите на софийското летище успяха да запечатат кадри със самолета още по светло по време на работата по сглобяването му на перона за официалното събитие вечерта

Черният Лебед преди сглобяването му на летище София.

снимки: Веселин Цолев

Според данните на компанията „Черният лебед“ ще е способен да прелита до 2500 км разстояние с полезен товар от до 350 кг, като ще са му необходими летателни площадки с дължина от едва 400 метра с разнообразно покритие. Дронамикс вече има договори с партньори в Германия за разработването на такива, като се надява първите доставки да стартират още през следващата 2022-а година.

Плановете на българската фирма са да изгради мрежа от „дронпортове“, първоначално в Европа и Австралия, която да осигури доставки на стоки от първа необходимост, медицинско оборудване и електронна търговия до труднодостъпни райони.

По думите на Свилен Рангелов, един от двамата братя основатели на Дронамикс, представения самолет е само част от цялостна екосистема от три основни части, която те се стремят да изградят:

„Екосистемата ни е съставена от високоикономични, нискоразходни дрон-портове, въздухоплавателни дронове и автоматизираната система за контрол на полета, която ще управлява всичко.“

Амбициите им са да построят достатъчно такива самолети, с които да покрият целия свят.

Според Константин Рангелов

„За да функционират правилно дроновете, са необходими и другите два компонента от системата – наземните станции за контрол, които да наблюдават хилядите, дори стотиците хиляди дронове през следващите няколко години, които ще летят по всяко време някъде по света.“

Цитатите са от видеозаписа на събитието на софийското летище, който можете да гледате тук:

За стотици хиляди безпилотни самолети, като представения „Черен лебед“, през следващите няколко години едва ли изобщо можем да говорим, предвид изключително комплексните регулации по управление на въздушното пространство и големите неясноти около включването в него на търговски безпилотни машини и операции, но идеите на компанията вече срещат сериозна подкрепа от инвеститорите по света и у нас.

Нейното дружество „Дронамикс Кепитъл“ осъществи първично публично предлагане на акции на Българската фондова борса (БФБ), където засега предизвика фурор.

В ръководството на компанията също са привлечени доказани международни специалисти на управленски позиции, включително от компании, като Ролс Ройс.

Свързани теми

Предишна публикация
Въздушното карго на исторически връх
Следваща публикация
Мароко и Япония затварят границите, САЩ – не
551 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Amazon увеличава карго флота

Гигантът в Интернет търговията Amazon ще добави още 10 товарни самолета към летящият си флот,…

Airbus представи A321XLR

Европейският консорциум Еърбъс представи на авиосалона в Бурже най-новия си модел – A321XLR от семейството…

Airbus замразява А320neo-plus?

Airbus се отказва да развива А320neo-plus и A321neo-plus, включващи по-дълги и модернизирани модели. Изненадващотото решение…
Меню