Сериозен инцидент с португалски А320 в Копенхаген

2K прочитания

Самолетът е загубил скорост, ударил земята и минал много ниско над жилищни сгради при опит за минаване на втори кръг.

Пътнически А320 на португалската национална авиокомпания TAP Air Portugal /TP/, е закачил пистата с края на едното си полукрило и потенциално с част от двигателя, по време на изпълнение на маневра за прекратяване на кацането на международното летище в Копехаген, Дания, и минаване на втори кръг.

Инцидентът е от 8 април 2022 на летище Каструп, за който съобщава Aviation Herald. Еърбъсът все пак е успял да излети отново и да се върне 20 минути по-късно, за да изпълни успешно кацане на друга полоса на същото летище.

Първият опит за кацане на полоса 30 от запад и последвалото минаване на втори кръг, запечатани от Flightradar24

Самолетът е Еърбъс А320-214 с регистрация CS-TNV и изпълнявал редовен полет от Лисабон за Копенхаген, с планирано връщане по същия маршрут по-късно същия ден. Екипажът получил разрешение за кацане на писта 30 в Копенхаген, където според данните от транспондера се е отклонил вляво при опита за кацане.

Непосредствено над земята въздушната му скорост намалява рязко от 133 на под 120 възела, когато екипажът предприема маневра по отказване на кацането и минаване на втори кръг.

Първоначално самолетът не само не увеличил скоростта, а тя падна още до критичните 101 възела, когато машината прелита изключително ниско над една от антените в периметъра на летището, а след това успява бавно да набере височина и да прелети на едва 300 фута /100 метра/ от близките до пистата жилищни постройки.

Разположението на пистите на летище Копенхаген и треакторията на самолета над полосата и къщите отвъд периферията на комплекса

Самолетът набира 3000 фута височина /около 1000м/, която е минималната безопасна около летището, и със завой наляво предпиема втори опит за кацане, но този път на перпендикулярната писта 22L от север. Цялата маневра отнема около 20 минути.

Маневрите по минаване на втори кръг са рутинни за летищата и екипажите и в общия случай не е необходимо да се докладват. Според AvHerald и данните от Flightradar24 обаче, този случай съвсем не е рутинен и спокойно може да бъде класифициран, като „сериозен инцидент“ според стандартите и изискванията на Eвропейската агенция за авиационна безопасонст EASA.

Според очевидци на земята, работещи на летище Каструп, самолетът е бил силно наклонен наляво над полосата, като е закачил върха на полукрилото и уинглета за повръхността на пистата, а потенциално и левия двигател. Също очевидци на летището твърдят, че реверсът на левия двигател е бил повреден след кацането на машината.

Същият самолет е трябвало да изпълни обратния полет до Лисабон само 2 часа по-късно, но полетът е отменен, а 3 дни по-късно машината е още на летището.

Версията на A320 оперираща за TAP е със 178 места и седемчленен екипаж, като не е ясно колко души са се намирали на борда. До момента няма официално съобщение нито от авиокомпанията, нито от летище Копенхаген, нито от Датското бюро за раследване на транспортни произшествия, за този странен случай.

Свързани теми

Предишна публикация
Само 32 от 513 самолета на лизинг в руски авиокомпании са върнати на собствениците
Следваща публикация
Първата жена CEO на KLM – Марян Ринтел
2K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Emirates поръча 50 A350XWB

Airbus и Emirates подписаха договор за покупка на 50 самолета от най-новото поколение широкофюзелажни A350XWB…

Air Italy – новият флагман

50 нови самолета в следващите 5 години и 10 милиона пътници – това е амбицията…
Меню