Товарен Б737-400 излезе от пистата при кацане в Монпелие

495 прочитания

Самолетът е на оператора West Atlantic

Товарен самолет на испанско-британската авиокомпания West Atlantic излезе от пистата при опит за кацане на полоса 12L на летището в Монпелие, Франция, в нощта на 23 срещу 24 септември, съобщават от френското бюро за разследване на авиационни произшествия BEA.

От разпространените от бюрото снимки се вижда, че машината е завършила кацането в езеро, разположено на около 200 метра след края на пистата.

Полет SW5745 е бил по редовен маршрут от летище Дьо Гол в Париж. Пистата е затворена до второ нареждане, а полетите от/до Монпелие към момента са прекратени.

Членовете на екипажа са се евакуирали успешно и не са пострадали.

Самолетът е Боинг 737-436SF с регистрация EC-NLS на наскоро придобитата от испанската Swift Air авиокомпания West Atlantic, която имаше две подразделения във Великобритания и Швеция.

 

Времето по време на инцидента е било нестабилно, с много ниска долна граница на облачността, дъжд и срезове на вятъра, както се вижда от разпечатката от метеорологичната информация:

През 2021 при сходен инцидент друг самолет от същия тип на същата авиокомпания получи сериозни конструктивни поражения при опит за кацане на летището в Екзитър, Великобритания, и по-късно беше отписан от флота.

Свързани теми

Предишна публикация
Боинг 737 на Transavia загуби колесник в Нант
Следваща публикация
Правителството удължи срока на концесия на морските летища
495 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню