Еърбъс и Боинг обявиха данни за доставените самолети през първото тримесечие на 2024

108 прочитания

Двата „големи“ самолетостроителя, Боинг и Еърбъс, публикуваха данни за доставените от тях самолети през първото тримесечие на 2024, според които производството продължава да изостава от огромното търсене на нови машини. Продължават и проблемите, които пречат и на двете компании да увеличат месечното производство до нивата, които биха искали да постигнат.

Очаквано, в данните на Боинг се вижда рязък спад на доставките за периода, който се дължи главно на забавянето на производството след инцидента с излетялата врата на 737-МАХ-9 на Аляска Еърлайнс през януари и последвалите ограничения и разследвания на производствените практики в американската корпорация.

Производствената линия на Боинг 737 МАХ в Рентън, Вашингтон

Боинг е доставил едва 83 пътнически самолета на своите клиенти през първото тримесечие на 2024, които включват:

  • 63 Боинг 737
  • 3 Боинг 767
  • 13 Боинг 787 Дриймлайнър

Въпреки че на пръв поглед не изглеждат толкова зле, тези числа са значително по-слаби от първото тримесечие на 2023, когато компанията е успяла да достави 130 нови самолета. Данните показват и голямо забавяне в производството на семейството 737, което изваждаше на пазара по 38 самолета месечно, с амбицията до края на годината броят да достигне 60. Федералната Авиационна Администрация /FAA/ обаче попари надеждите на Боинг и наложи замразяване на лимита от 38 самолета месечно, докато компанията не въведе сериозни промени в производствените си практики и контрола на качеството, които се оказаха основната причина за поредния сериозен инцидент със самолет от семейството 737.

Междувременно започнаха сериозни размествания в управлението на американския гигант, като досегашния Главен изпълнителен директор Дейв Калун обяви, че се оттегля от поста до края на годината, заедно с още хора от мениджърския екип.

Един от големите клиенти на 737 в Европа – френско-холандската Transavia, част от групата Air France-KLM започна подмяната на целия си флот със семейството А320neo

От другата страна на океана европейската част от дуополията, Еърбъс, обяви 142 доставки за първото тримесечие за 45 авиокомпании, като:

  • 128 от тях са самолети на къси и средни разстояния от семействата А220 и А320 – директните конкуренти на Б737
  • 7 броя А330
  • 7 А350

Последното показва, че в сегмента на широкофюзелажните самолети европейския консорциум дори има по-малко доставки от Боинг, като забавянето се дължи на проблемите с веригите за доставки на суровини и подизпълнителите.

Само през март обаче, Еърбъс е доставил общо 63 нови самолета на 32 авиокомпании и е получил 132 поръчки за нови самолети.

Клиентите и двата производителя обаче за поредна година са изправени пред затруднения с попълването на флота си за пиковия летен сезон. Поръчките продължават да растат, а производителите не могат да справят с търсенето и клиентите им трябва да чакат по няколко години за пристигането на новите си самолети. Все повече авиокомпании решиха да задържат и удължат ресурса на по-старите си самолети, а много търсят и услугите на превозвачите отдаващи самолети на „мокър лизинг“. ACMI услугата за трета поредна година е най-търсената на авиационния пазар в глобален мащаб, заради гореизброените проблеми, към които се добавя и проблема с двигателите GTF на Прат енд Уитни, заради които почти 10% от световния флот самолети Еърбъс с тези двигатели е на земята, в изчакване на недостигащи слотове за инспекции и поддръжка.

Свързани теми

Предишна публикация
Историята с изгубеното коте, която застраши репутацията на Aegean Airlines
Следваща публикация
Леката авиация от Румъния кацна на летище Балчик
108 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

A321neo променя играта

Анализаторите са единодушни, че новият A321neo ще промени играта в много отношения, когато самолетът излезе…

Boeing показа боен дрон

Американският авиопроизводител представи безпилотен военен самолет, разработен в Австралия. Дронът може да лети край изтребители…
Меню