Първата жена CEO на KLM – Марян Ринтел

93 прочитания

Така и двете най-големи авиокомпании в групата Air France-KLM ще се управялват от жени.

Бордът на директорите на групата Air France – KLM одобри предложението на надзорния съвет за назначаването на Марян Ринтел за Главен изпълнителен директор на авиокомпанията, която ще наследи на поста Питер Елберс от 1 юли 2022-а.

Така и двете най-големи авиокомпании в групата, френската Еър Франс и холандската KLM ще се управляват от жени на най-висшите ръководни постове. Френската авиокомпания назначи на поста Ан Ригали в края на 2018-а.

Ан Ригали е начело на Еър Франс от края на 2018-а и успешно преведе авиокомпанията през турбуленцията на глобалната пандемия

В момента Марян Ринтел е CEO на NS – най-голямата пътническа железопътна компания в Холандия. Преди да се присъедини към нея през 2014-а, тя заема редица мениджърски позиции в KLM и авиационната група, включително като Старши Вицепрезидент Стратегически Маркетинг на групата AF-KLM.

Марян Ринтел – Главен изпълнителен директор на KLM

Според прессъобщението на компанията, обширния опит на Ринтел в авиационната индустрия, близкото познаване на групата AF-KLM и лидерските й качества са били достатъчни, за да убедят Борда, че тя е правилният човек за наследник на Елберс на поста.

Към момента в световен мащаб жените на най-висшите управленски постове в индустрията на авиокомпаниите са под 5% и всяка стъпка в посока на изравняване на възможностите е не само добре дошла, а и по опита с Еър Франс и безупречното справяне с пандемичната криза, е стъпка в правилната посока.

Групата използва повода да обяви също, че удължава мандата на Бен Смит като CEO на AF-KLM за още пет години, като следващото обсъждане ще бъде след обявяването на финансовите резултати през 2026-а.

Бен Смит и плеядата от авиокомпании, които ръководи под шапката на AF-KLM Group

Свързани теми

Предишна публикация
Сериозен инцидент с португалски А320 в Копенхаген
Следваща публикация
Ръст на традиционни и лоукост полети над нивата от 2019
93 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню