Qatar пусна притеснително видео за мащаба на проблемите с нейните А350

1K прочитания

Детайлите около проблемите с боята и фюзелажа на катарските Еърбъс А350 изглеждат доста притеснително.

В отговор на съобщението на Еърбъс за спиране на поръчка за 50 самолета от сериите А321neo за Qatar Airways, авиокомпанията публикува видео, на което ясно се вижда мащабът на проблемите с лющещата се боя и уврежданията по фюзелажа на някои от нейните А350, заради което тя започна съдебно дело срещу европейския производител.

Според последните съобщения от превозвача, проблемът засяга вече 21 самолета от модела, като изобщо не е толкова безобиден, колкото се опитва да го представи Еърбъс. Според Qatar, падането на боята при някои самолети предизвиква оголване на системата за мълниезащита на самолетите и потенциалното й увреждане. Въпросите самолети вече месеци са приземени за неопределено време на летището в Доха.

Както може да видите, видеото показва в поразителни детайли размерите на щетите по засегнатите самолети, като превозвачът твърди, че проблемите са започнали да възникват още с първите доставени самолети от 2016 година насам, когато са потърсили и съдействие от Еърбъс.

Катар Еъруейз твърди още, че проблемите с боята са довели до увреждане на композитната обшивка на самолетите, а в някои случаи са засегнати и нитове, държащи ключови компоненти от фюзелажа.

Както се вижда на скрийнове от видеото, проблемът съвсем не е повърхност и засяга ключови компоненти от обшивката на самолета

Системите за мълниезащита са оголени на места, което може до доведе до функционалната им негодност

Това е пореден епизод в битката между превозвача, който вече отказа доставките на следващите 23 самолета от модела А350-1000 и европейския производител, който твърди, че казусът е само повърхностен и не застрашава безопасността на полетите.

На места боята оголва и нитове по снадките на композитния фюзелаж

В отговор на разпространеното видео Еърбъс обяви, че са поискали независим правен одит на ситуацията, като допълнително разкритикуваха „преекспонирането“ от страна на Катар Еъруейз на случая.

В съдебния иск, който авиокомпанията заведе в края на миналата година, се търсят компенсации в размер на над 600 милиона долара от Еърбъс.

Свързани теми

Предишна публикация
Alitalia възкръсва. Отново.
Следваща публикация
Airbus анулира поръчка за 50 A321neo на Qatar Airways
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

easyJet A320NEO

Първи А320neo за easyJet

[tps_header][/tps_header]Втората по големина европейска авиокомпания easyJet получи на 14 юни своя първи Airbus A320neo на специална…
Меню