Airbus анулира поръчка за 50 A321neo на Qatar Airways

919 прочитания

Отказът от поръчка за милиарди долари е безпрецедентно решение в света на авиацията.

По каталожни цени от 2018 договорът е за около 6 милиарда щатски долара, въпреки че стойността му вероятно е по-ниска, заради различни отстъпки и специални договорки.

Спорът между Еърбъс и Катар Ееъруейз се изостри през лятото на 2021, заради проблемите с боята на флота от А350 на катарския превозвач.

Qatar Airways приземи част от флота си от А350 /общо 13 от 28 самолета/ заради предполагаеми проблеми с бързото влошаване на състоянието на фюзелажа и заведе дело в британски съд срещу Airbus за компенсации. В момента са приземени 23 самолета от този модел и Qatar отказва нови доставки от лятото.

Европейският авиопроизводител отвърна на удара.

„Потвърждаваме, че спряхме договора за 50 самолета А320neo с Qatar Airways“, потвърди за АФП говорителят на Airbus информацията, която първо Bloomberg съобщи.

Традиционно анулирането на поръчки се прави от страна на клиентите-авиокомпании, когато нямат възможност да финансират покупката или понеже нямат повече нужда от самолетите.

В случая на А350 Airbus призна за влошаване състоянието на боята. Европейската агенция по авиационна сигурност EASA потвърди, че това не представлява риск за самолета.

Въпреки че подобни съобщения има и от други авиокомпании, катарската е единствената, която спря самолетите си от полети.

С отказа да изпълни поръчката за 50 самолета Airbus иска „да защити репутацията си“ и „да намери решение въпросите, което двете страни не успяват да постигнат с преки и открити разговори“, се казва в прессъобщението на производителя.

Интересен е тонът му – необичайно твърд спрямо голям клиент като Qatar, втората по значение авиокомпания в Близкия изток след Emirates.

Свързани теми

Предишна публикация
Qatar пусна притеснително видео за мащаба на проблемите с нейните А350
Следваща публикация
Enstrom Helicopter фалира
919 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ryanair си оставя вратичка за Airbus

Седмиците след Великденската ваканция ще са решаващи за летния график според Райънер. Лоукост авиокомпанията има…

Adria полита на Superjet

Словенската Adria Airways възнамерява да поръча общо 12 самолета Сухой Суперджет 100, които да заменят…

Нови съкращения в Airbus през лятото

Висококвалифицирани специалисти от аерокосмическия сектор по света са принудени да приемат неквалифицирана работа, докато големите…
Меню