Airbus анулира поръчка за 50 A321neo на Qatar Airways

916 прочитания

Отказът от поръчка за милиарди долари е безпрецедентно решение в света на авиацията.

По каталожни цени от 2018 договорът е за около 6 милиарда щатски долара, въпреки че стойността му вероятно е по-ниска, заради различни отстъпки и специални договорки.

Спорът между Еърбъс и Катар Ееъруейз се изостри през лятото на 2021, заради проблемите с боята на флота от А350 на катарския превозвач.

Qatar Airways приземи част от флота си от А350 /общо 13 от 28 самолета/ заради предполагаеми проблеми с бързото влошаване на състоянието на фюзелажа и заведе дело в британски съд срещу Airbus за компенсации. В момента са приземени 23 самолета от този модел и Qatar отказва нови доставки от лятото.

Европейският авиопроизводител отвърна на удара.

„Потвърждаваме, че спряхме договора за 50 самолета А320neo с Qatar Airways“, потвърди за АФП говорителят на Airbus информацията, която първо Bloomberg съобщи.

Традиционно анулирането на поръчки се прави от страна на клиентите-авиокомпании, когато нямат възможност да финансират покупката или понеже нямат повече нужда от самолетите.

В случая на А350 Airbus призна за влошаване състоянието на боята. Европейската агенция по авиационна сигурност EASA потвърди, че това не представлява риск за самолета.

Въпреки че подобни съобщения има и от други авиокомпании, катарската е единствената, която спря самолетите си от полети.

С отказа да изпълни поръчката за 50 самолета Airbus иска „да защити репутацията си“ и „да намери решение въпросите, което двете страни не успяват да постигнат с преки и открити разговори“, се казва в прессъобщението на производителя.

Интересен е тонът му – необичайно твърд спрямо голям клиент като Qatar, втората по значение авиокомпания в Близкия изток след Emirates.

Свързани теми

Предишна публикация
Qatar пусна притеснително видео за мащаба на проблемите с нейните А350
Следваща публикация
Enstrom Helicopter фалира
916 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

А340, А380: пенсиониране

Virgin Atlantic потвърди, че ще приземи останалия си флот от 5 самолета А340, докато Air…

ICBC поръча 80 самолета A320

Китайският специалист за самолети под наем потвърди поръчка за 80 самолета от семейството на А320…

Airbus успешно стартира Bartolomeo

Новата изследователска платформа Бартоломео, предназначена за Международната космическа станция, беше успешно изстреляна от Кейп Канаверал във…

Airbus търси нови пазари с A380plus

Европейският консорциум изпревари всички и обяви още преди началото на най-голямото авиоизложение за годината, Бурже…
Меню