САЩ предлага още мита за Airbus

25 прочитания

Списъкът със стоки, внос от 4 европейски страни: Германия, Франция, Испания и Великобритания за 11 милиарда щатски долара включват основно производството на Airbus.

В списъка са пътнически хеликоптери, нови части за граждански самолети заради обвинение от страна на САЩ в нечестно субсидиране на производството от страна на страните в ЕС.

Търговската война

Вече над 14 години Вашингтон и Брюксел се обвиняват взаимно в нечестно субсидиране съответно на Boeing и Airbus.

„Световната търговска организация установи неколкократно, че европейските субсидии за Airbus вредят на САЩ. Днес офисът на Търговското представителство на САЩ започва процедура по Секция 301 от Търговския закон от 1974 за определяне на продукти от ЕС, към които ще се прилагат допълнителни мита, докато ЕС не премахне тези субсидии”, се казва в официалното съобщение от Вашингтон.

В списъка са включени фюзелажи за нови граждански самолети, крила, хоризонтални и вертикални стабилизатори за нови самолети за граждански модели, части, както и продукти на хранителната промишленост и машиностроенето от целия ЕС.

Американският търговски представител Робърт Лайтхайзер каза, че европейските субсидии за Airbus „наказват” САЩ с около 11 милиарда щатски долара пропуснати търговски възможности на година.

Заради тези субсидии Boeing губел по 300 самолета и пазарен дял по целия свят.

СТО

Спорът за субсидиите на Boeing и Airbus е най-дългия и най-сложен в историята на Световната търговска организация, чиято цел е да създаде платформа за глобалната търговия.

И двата авиопроизводители са отбелязвали победи.

СТО обяви през март 2012, че милиарди долари субсидии за Boeing са били незаконни и поиска САЩ да ги спре.

Няколко месеца по-късно ЕС подаде ново оплакване срещу САЩ, че не спазва заповедта.

През юни 2017 СТО обяви, че САЩ е привел в съответствие 28 от 29 програми, но се съгласи с ЕС, че Вашингтон не е „предприел съответните стъпки за премахване на вредните последици или спиране на субсидиите”.

Съобщението от Вашингтон идва в разгара на кризата около Boeing 737 MAX, който е приземен по съображения за сигурност след 2 катастрофи.

Снимка: Airbus.

Свързани теми

Предишна публикация
Rolls-Royce прие да се направи инспекция на Trent
Следваща публикация
Позната ли е MCAS на пилотите
25 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Lufthansa започва икономии

Lufthansa Group предлага на служителите си неплатен отпуск и спира да наема нови в рамките…
Меню