Qatar Airways поиска $600 млн компенсации от Airbus

249 прочитания

Qatar Airways ще търси компенсации в размер на над 600 милиона долара от Еърбъс, заради приземените поради дефектни с боята самолети от сериите А350

Катарската национална авиокомпания, която в края на 2021-а заведе съдебни искове срещу Еърбъс, заради качеството на доставените от европейския производител нови самолети от сериите А350, обяви официално размера на търсените от нея компенсации.

Делото беше заведено през декември 2021 в лондонски съд, като причина са проблеми с обелваща се боя по фюзелажа на повечето доставени А350, което според производителя не застрашава безопасността на полетите. Въпреки уверенията на Еърбъс, Катар Еъруейз реши да приземи голяма част от самолетите си от типа за неопределено време и върна част от големите си А380 по редовни линии.

Според източници от съда, катарците са поискали да бъде наложена забрана на Еърбъс да доставя самолети от семейството А350, докато не бъде решен проблема.

Към момента катарците са спрели 26 от 53 самолета А350, предимно от серията -1000.

Еърбъс многократно предложи гаранционни ремонти на самолетите, но Катар отказва подобно решение без подробни основания. Според авиокомпанията, подобни решения са временни и непродуктивни без самолетите да преминат през по-сериозни проверки за безопасност.

Президентът на Qatar Airways Акбар ал-Бакер

Президентът на Катар Еъруейз Акбар ал-Бакер призова Еърбъс да обясни защо продължава да няма решение на проблема, след като твърди че разполага с процедури за оправяне на дефекта.

Qatar e стартов клиент на най-големия модел от семейството А350-1000.

Останалите оператори на А350 по света продължават да летят на типа, като твърдят, че подобни „козметични проблеми“ не нарушават сертификацията за летателна годност на самолетите.

Свързани теми

Предишна публикация
Ту-204 унищожен при пожар в Ханжоу
Следваща публикация
Ryanair закрива базата си във Франкфурт
249 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полетя първият A321XLR

В синьото небе над Хамбург се издигна за първи най-новата рожба на Еърбъс и поредният…

Boeing се отказа от сделката с Embraer

Американската компания се оттегли от споразумението за съвместно производството на пътнически самолети за гражданската авиация…
Меню