Qatar Airways приземява 13 A350

147 прочитания

EASA не е съгласна с решението на превозвача

/обновена 11 август 2021, 10:32/

Държавната катарска авиокомпания бе принудена от регулатора си да приземи 13 самолета Airbus A350 поради по-бързо от очакваното влошаване на състоянието на повърхността на фюзелажа под боята, съобщи Ройтерс.

Самолетите няма да летят, докато не се намери решение на проблема.

Qatar води спорове с Airbus от месеци и настоява, че няма да приема доставки на композитните самолети, докато въпросът не се реши. Директорът на авиокомпанията Акбар Ал Бакер каза, че „очаква Airbus да се заеме с въпроса с нужното внимание“.

Ал Бакер поиска производителят да намери източника на проблема и окончателно да го оправи, преди Qatar Airways да приеме нови доставки на А350.

През юни авиокомпанията приземи някои от самолети си от този модел, без да уточни колко и на тяхно място включи А330.

Междувременно няколко дни по-късно Европейската агенция за авиационна безопасност EASA излезе със становище по казуса, в което опровергава мнението на катарския регулатор и заявява, че няма намерение да взима мерки по случая. Според агенцията, не са налични данни за деградация на боята и конструкцията на А350, които да представляват заплаха за безопасността на полетите. Говорител на EASA каза на специален брифинг по темата на 10 август, че в нито един от случаите с 13-те катарски самолета не се наблюдава потенциал за деградация на конструкцията на самолетите и по никакъв начин това не представлява риск за безопасността.

Държавната катарска авиокомпания консолидира позициите си като най-големия товарен превозвач сред гражданските авиокомпании като поддържаше маршрутите си дори и по време на локдауните, добави нови дестинации и конвертира самолети само за карго полети.

Свързани теми

Предишна публикация
Lufthansa очаква подновяване на дългите полети през 2021
Следваща публикация
Alitalia затваря на 14 октомври, но още продава билети
147 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню