Enstrom Helicopter фалира

182 прочитания

Американският вертолетостроител Enstrom Helicopter Corporation обяви, че на 21 януари 2022 г. прекратява дейността си, тъй като влиза в процедура по обявяване на фалит.

Фалитът е по Глава 7 от американското законодателство за банкрутите, което значи, че компанията директно влиза в ликвидация и няма да се правят опити за нейното оздравяване или преструктуриране. В съобщението на компанията, подписано от директора по продажби и маркетинг Денис Мартин се обяснява, че в последно време финансовото състояние на компанията е станало неспасяемо.

Мартин е заявил, че в момента няколко компании изразяват интерес към това да поемат поддръжката на вертолетите Enstrom, но все още няма конкретни предложения за това.

Вертолетостроителят достави през декември 2021 г. последните два произведени вертолета – Enstrom 280FX предназначени за перуанските ВВС. Това са били и единствените машини, които компанията е сглобила за цялата минала година. През 2020 г. доставките са били в рамките на пет броя.

Компанията е основана през 1959 г. от изобретателя Руди Енстрьом, който създава и първия модел на компанията – лекият бутален вертолет F28. Бизнесът върви добре до към края на 70-те, когато започва сериозната конкуренция с модела R22 на Robinson. Компанията сменя няколко собственика, но така и не успява да намери точното място на пазара, включително и с опитите си в последните години за разширяване на портфолиото си.

До 2021 г. Enstrom Helicopter успяват да произведат 1341 вертолета от трите си основни модела – F28, 280 и газотурбинния 480 (на снимката горе). Повечето машини отиват на цивилния пазар, където са популярни за обучение, лично ползване и аерохимическа работа. В България за кратко се оперираше с няколко Enstrom 480, предназначени за пръскане на посeви.

Свързани теми

Предишна публикация
Airbus анулира поръчка за 50 A321neo на Qatar Airways
Следваща публикация
Като на кино – пилот бе спасен от връхлитащ влак в последния момент
182 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Първа поръчка за ACH160

Airbus Helicopters подписа първата поръчка за 4 хеликоптера ACH160 с клиент от Северна Америка, чието…
Меню