Швейцария гласува за нов изтребител

129 прочитания

На референдум, проведен на 27 септември, 50,2% от гражданите на неутралната конфедерация решиха да отделят 6,5 милиарда щатски долара за нов военен самолет.

Правителството трябва да избере какъв тип да бъде той и колко изтребители да купи.

Поискани са оферти от Dassault Aviation за Rafale, от Airbus за Eurofighter Typhoon, от Boeing за Super Hornet и от Lockheed Martin за F-35.

През януари 2020 бяха поискани са оферти от Dassault Aviation за Rafale, от Airbus за Eurofighter Typhoon, от Boeing за Super Hornet и от Lockheed Martin за F-35.

През май Министерството на отбраната реши да удължи срока за вторите оферти заради Covid до ноември 2020г.

Който и производител да спечели, ще трябва да предложи цена, равна на 60% от продажната цена на новите самолети, което цели да подкрепи местната индустри, реши парламентът на 19 декемри 2019г.

Правителството направи кампания за ползата от нови изтребители, за да модернизира своите ВВС до 2030г, когато сегашният флот от F-5 Tiger и F/A-18 трябва да бъде пенсиониран.

На практика Швейцария няма врагове и не е водила войни от векове. Но правителството твърди, че ВВС са от жизненоважно значение за поддържане на независимостта и суверенитета на страната, дори и да е малка вероятността от въздушно нападение.

По изчисление на Зелената партия цената за самолетите, поддръжката, ъпгрейда и допълнителните разходи може да стигне до 24 милиарда швейцарски франка.

Що се отнася до въпроса дали да бъде „луксозен” модел или по-евтин, но ефективен, социалдемократитът Приска Зайлер Граф каза, че „е по-добре да се купи Фиат, отколкото Мазерати”, съобщава SWI.

Швейцарците не гласуват за пръв път по въпроса за изтребителите. През 2014г. бе поставен въпроса за покупка на 22 Grippen от Швеция. Този път правителството не каза какъв тип самолет иска да купи.

Свързани теми

Предишна публикация
F-35 се сблъска с KC-130 при дозареждане във въздуха
Следваща публикация
Гърция купува 18 Rafale
129 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Китайците спасяват A380?

Китайските авиокомпании могат да се окажат спасителите на закъсалата суперджъмбо програма А380, ако направят мащабни…

Европа одобри MAX

Промените в Boeing 737 MAX бяха одобрени от европейския регулатор EASA, който обяви, че самолетът…

А380 – легендата продължава

Emirates и Airbus сключиха спасително споразумение за програмата А380, благодарение на което производството на суперджъмбото…
Меню