IATA прогнозира по-добра енергийна ефективност

39 прочитания

IATA прогнозира повишение на енергийната ефективност на тон/километър /ATK/ с 2,1% за година през 2020г. с доставките на нови самолети.

Глобалните ATK се очаква да се повишат с 4,7% догодина, а използваното гориво с 2,3% до 37 милиарда литра.

Според IATA продължаващото подобрение на енергийната ефективност отчасти намалява емисиите СО2 от растящия въздушен транспорт.

Без ръста на енергийната ефективност през 2019 използваното гориво и отделените въглеродни емисии биха били 1,9% по-високи.

Това представлява икономии от 17 милиона тона възлегоред диоксид и икономии на гориво, които биха стрували на индустрията 3,2 милиарда щатск идолара повече.

IATA прогнозира, че глобалната авиоиндустрия ще си осигури нетна печалба от 29,3 милиарда долара през 2020 година, с което ще подобри резултатите през тази година.

Летище Мюнхен

 

Въглеродните емисии на пътник са намалели с над 50% от 1990г, съобщава IATA.

Докладът, публикуван на 12 декември 2019г. от IATA обяснява подобрените резултати с инвестициите в нови самолети и подобряване на ефективността на операциите.

„Намаляването на емисиите на пътник наполовина е невероятно постижение на техническия опит и иновации в авиационната индустрия. Но ние имаме още по-големи амбиции“, пише IATA.

От 2020г авиацията ще намали емисиите наполовина от нимата от 2005г.

Постигането на целта означава продължаващи инвестиции в нови технологии, устойчиви горива и операционни подобрения, каза Александър де Жуниак, директор на IATA.

От 2009 авиокомпаниите са инвестирали над 1 трилион щатски долара в нови самолети и са подписали договори за устойчиво авиационно гориво /SAF/ за около 6 трилиона долара.

Въвеждането на схемата за въглероден офсет и намаление / Carbon Offsetting and Reduction Scheme for International Aviation (CORSIA)/ ще осигури ръст на въглеродната неутралност по международни полети от 2020г. и ще осигури финансиране за борбата с промяната в климата за около 40 милиарда долара.

Свързани теми

Предишна публикация
Препоръките на EASA за вируса 2019 е-COV
Следваща публикация
737 MAX няма да лети преди края на 2019
39 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

175 нови 737-MAX за FlyDubai

Boeing и flyDubai сключиха най-голямата сделка за самолети за средни разстояния в историята на близкоизточната…

Първи А321neo за Wizz

Самолетът, който трябва да „промени играта“ за Wizz Air и нейните конкуренти в нискоразходния сектор,…

Сбогом, Montenegro Airlines, 1994-2020

Черногорската авиокомпания Montenegro Airlines обяви банкрут и прекрати дейност на 25 декември, с изпълнението на…
Меню