FAA ограничава полетите, заради опасения от 5G смущения в комуникациите

347 прочитания

Американската Федерална авиационна администрация /FAA/ оповести въвеждането на нови правила от 7 декември, които ограничават използването на някои видове навигационни и комуникационни средства от гражданските самолети на малки височини, където има риск от смущения на сигнала, заради наличието на високочестотни 5G мобилни мрежи.

Новите правила, които ще засегнат над 6 800 регистрирани в САЩ самолети и десетки производители, може да доведе до сериозни проблеми с планирането на полетите, тъй като в определени райони се ограничават дори основни функционалности на навигационните системи, като измерване на разстояния до летището, а на други дори възможностите за автоматичен заход и кацане.

При определени типове самолети ще бъдат засегнати и радио-висотомерите, които се използват в първата и последната фаза на полета на малка височина и са ключови за безопасността на операциите.

Според ФАА, съществува сериозен риск от смущения на сигналите на тези прибори, както на земята, така и на борда на самолетите, които могат да доведат до по-сериозни проблеми с безопасността.

Агенцията издаде и почти идентични правила в същия ден, които засягат и над 1800 регистрирани в САЩ хеликоптера.

Директивата на ФАА е определена, като „спешна“ и влиза в сила в много кратки срокове. Същевременно в последствие ще се решава кои летища ще бъдат допълнително ограничени в използването на подобно оборудване, както и какви препоръки да се издадат към производителите на въздухоплавателни средства и авионика, така че в бъдеще системите да се надградят с ново поколение, което да гарантира недопускането на подобни смущения.

Свързани теми

Предишна публикация
Airbus търси съдебно решение на спора с Qatar за боята на А350
Следваща публикация
Dronamics представи официалната версия на „Черния лебед“
347 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Да плащаш, за да летиш

ЕК определи Ricardo Energy & Environment да извърши изследване за заетостта и условията на труд…
Меню