Airbus търси съдебно решение на спора с Qatar за боята на А350

338 прочитания

Компанията е решена да защити интересите си в съда, твърдейки че проблемът с боята не застрашава структурната безопасност на самолетите от семейството

Airbus обяви в официално съобщение, че ще защити интересите си в съда, в сянката на „продължаващата дезинформация по отношение на не-структурната деградация на повърхността във флота от семейството А350, от каквато се оплакват някои от нашите клиенти.“

Европейският консорциум пише, че е бил принуден да потърси независима съдебна оценка по казуса, в търсене на окончателно решение на проблема, който двете страни не успяха да разрешат по време на директни и открити преговори и дискусии.

Истината е, че проблемът с боята не изглежда никак добре на снимките от фюзелажа на катарски А350, които наскоро бяха публикувани официално от катарския граждански авиационен регулатор.

Еърбъс потвърждава, че безопасността на самолетите им е топ-приоритет и проблемът с деградацията на повърхностния слой боя на някои от самолетите от семейството А350 е бил детайлно проверен от компанията и експерти на Европейската агенция за авиационна безопасност /ЕАСА/, които са потвърдили, че той няма никакво влияние върху летателната годност на самолетите.

Според Еърбъс, опитите на един от клиентите на компанията за погрешно представяне на казуса, като проблем за летателната годност на самолетите, представлява сериозна заплаха срещу международните протоколи за авиационна безопасност.

В съобщението се казва още, че

„…докато Еърбъс съжалява, че се налага да последва пътя на съдебното разрешаване на казуса, компанията смята за необходимо да защити позицията и репутацията си. Еърбъс работи активно с всичките си клиенти за минимизиране на последствията от деградацията на горния повърхностен слой боя при някои от продуктите ни, които не застрашават по никакъв начин безопасността. Тези решенията обаче, се отхвърлят от гореспоменатия клиент без никакво правно основание.“

Qatar Airways паркира за неопределено време всичките си самолети от семейството А350, като многократно обяви, че го прави от притесние за безопасността на полетите, въпреки подробните проверки и уверения от страна на Еърбъс.

Още една от снимките, на които се вижда олющена боя по композитния корпус на А350. снимки: РОЙТЕРС

Свързани теми

Предишна публикация
Капитан Съли ще е посланик на САЩ в ИКАО
Следваща публикация
FAA ограничава полетите, заради опасения от 5G смущения в комуникациите
338 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню