Последният построен А380 се сбогува с Тулуза

615 прочитания

Краят на ерата "Суперджъмбо" е официално факт, след като последният построен А380 направи специално прелитане над Тулуза, за да каже "Сбогом".

На 17 март 2021 самолетът със сериен номер MSN 272 излетя за първият си тестов полет от летище Бланяк край Тулуза, преди да отлети за клиента Emirates и да се превърне в 118-я А380 във флота на авиокомпанията. Полетът ще остане в историята с това, че е на последния произведен самолет от този тип и със специалното му прелитане над производствения комплекс на Еърбъс и летището – за „сбогом“.

Emirates е най-големия световен клиент на А380, като очаква доставка на последните си поръчани самолети от типа. Последната такава беше през декември 2020. Авиокомпанията имаше поръчани общо 123 самолета от произведените 272 и доставени 251. През 2019 Емирейтс и Еърбъс се споразумяха и за намаляване на общия брой поръчани самолети с 39.

Освен Емирейтс, към момента твърд ангажимент за продължаване на полетите със суперджъмбото поеха само Бритиш Еъруейз и австралийската Кантас, като останалите оператори на самолета все още обсъждат неговата съдба, докато всичките им самолети от типа са приземени на дългосрочно съхранение, заради пандемията.

Еърбъс реши да прекрати производството на машината през 2021-а, заради пресъхналия интерес от потенциални клиенти.

Ето го и първия полет на първия А380 в цветовете на Singapore Airlines

А380 едва навърши 16 години от сглобяването на първия самолет, а вече започна да излиза в пенсия. Първият произведен самолет излезете от хангарите в Тулуза на 18 януари 2005 с регистрация F-WWOW и беше един от петте използвани за тестове и сертификации. Три месеца по-късно се състоя и първия му полет, въпреки че доставката на първата машина за стартовия клиент Singapore Airlines стана едва през октомври 2007.

Свързани теми

Предишна публикация
Norwegian се преражда в Norse Atlantic Airways
Следваща публикация
Нови 3 маршрута от София до Гърция с Wizz
615 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus предаде 100-я А380 на Emirates

Най-големият световен оператор на А380 в света получи днес своя стотен самолет от този тип.…

Emirates поръча по-малко боинги

Emirates ограничи ангажимента си да напазарува широкофюзелажни самолети за милиарди долари от Boeing. Най-голямата авиокомпания…

А380 – легендата продължава

Emirates и Airbus сключиха спасително споразумение за програмата А380, благодарение на което производството на суперджъмбото…
Меню