A380 прелетя с огромна дупка в корпуса от Дубай до Австралия

1K прочитания

Самолетът на Emirates е бил повреден по всяка вероятност още при излитането

Суперджъмбо на дубайската авиокомпания Emirates е прелетял разстоянието от почти 12 500 километра над Индийския океан с огромна дупка във фюзелажа. Случаят е от 1 юли 2022-а по маршрут между Дубай и Бризбейн, Австралия, в рамките на полет EK430, изпълняван от машина с регистрация A6-EVK, съобщава Airlive.net.

Това е самолетът, който е изпълнявал проблемния полет

Самолетът е излетят по разписание от полоса 30L на летището в Дубай, за да изпълни безаварийно полетът, продължил 13ч и 34 мин. Максималната полетна височина е била 39 000 фута /около 12 000м/. По време на захода към Бризбейн, екипажът е информирал наземните служби, че има съмнения за спукване на гума по време на излитането от Дубай, поради което е поискал инспекция и аварийни служби около пистата.

Самолетът се приземява на полоса 19R в Бризбейн, откъдето е избутан до стоянката за паркиране на перона. При визуалната инспекция е установена огромна дупка от лявата страна на фюзелажа, зад лявото полукрило и малко под пътническата кабина. Мащабите се виждат ясно, в сравнение с големината на пътническите прозорци.

Установена е липса на един от болтовете на носещата конструкция на носовата стойка на колесника, но тепърва ще се разследва, дали двете неща са свързани.

Мястото на липсващия болт от носещата конструкция на носовата стойка на колесника

За щастие дупката в корпуса се намира в зона, която не попада в херметичната част на кабината и това не е довело до разхерметизация на корпуса.

Разбира се, обратният полет към Дубай е бил отменен и самолетът ще остане за поправка на летището в Бризбейн.

Целият полет е преминал без особености, като никой от пътниците или екипажа не е съобщил за вибрации или шумове, каквито може да се очакват при подобна щета на фюзелажа.

Инцидентът ще се разследва от австралийските транспортни власти, Емирейтс и производителя Еърбъс.

Свързани теми

Предишна публикация
Райънеър ще се справи блестящо с лятото, независимо от хаоса – О’Лиъри
Следваща публикация
Безмитните магазини на летище София са вече с нов оператор
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню