Eurocontrol очаква 70% спад на трафика през лятото

103 прочитания

Прогнозата за лятото зависи от ваксините.

Европейската агенция за контрол на полетите обяви 64% спад на трафика за януари в сравнение с 2019г и очаква февруари и март да са „изключително слаби“ заради локдауните в Европа.

Прогнозата за лятото зависи от ваксините.

Облекчаването на забраните за пътуване биха довели до 55% спад на трафика, но ако това не стане и локдауните останат, спадът би достигнат 70%, обяви Eurocontrol.

 


По-рано easyJet съобщи, че очаква да лети само с 10% от капацитета си през първото тримесечие и се отказа от прогнозата си за 2021г.

Втората най-голяма авиокомпания в Европа отчете 88% спад на продажбите за последните три месеца на 2020г. Сега авиокомпанията насочва усилията си към намаляване на разходите и предприема гъвкав подход, за да се възползва от бъдещо възстановяване.

Унгарският лоукост Wizzair обяви 77% спад и каза, че се готви за „трудни няколко месеца“ с понижен капацитет.

Raytheon съобщи, че е ремонтирал само 500 двигатели на Airbus през 2020г, вместо обичайните над хиляда и очаква евентуално възстановяване през втората половина на тази година според разпространението на ваксините.

Директорът на Airbus Гийом Фори каза, че „авиацията остава в окото на бурята“ преди евентуално подобрение във втората половина на годината, но обеща да не прави повече съкращения на капацитета си.

IATA призова СЗО да обяви, че е безопасно за хората да летят, след като са си сложили ваксина.

Ник Карин, старши вицепрезидент за пътническите полети на асоциацията каза на брифинг, че в момента се водят преговори с ЕС и страните-членки на общността, както и с EASA по хармонизирания подход към полетите.  IATA разбира, че въвеждането на Covid паспорти би било сложно, но смята да въведе в експлоатация приложението си Travel Pass, дори и с ръчно въвеждане на данните.

IATA проведе първа среща с около 20 компании по въпроса миналата седмица за приложението и работи по пилотна програма с него за British Airways, Singapore Airlines и Qatar.

Свързани теми

Предишна публикация
EASA обяви 737 MAX за годен да лети в Европа
Следваща публикация
Великобритания забрани директните полети от ОАЕ
103 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

A321neo променя играта

Анализаторите са единодушни, че новият A321neo ще промени играта в много отношения, когато самолетът излезе…

Лоукост експанзията в Кавказ

Главният търговски директор на Ryanair Дейвид О’Брайън обяви на 21 август, че авиокомпанията смята да…

А380 при кросуинд на LHR

Бурята Денис затрудни операциите на Лондон Хийтроу. Airbus 380 на Etihad Airways направи трудно, но…
Меню