Eurocontrol очаква 70% спад на трафика през лятото

108 прочитания

Прогнозата за лятото зависи от ваксините.

Европейската агенция за контрол на полетите обяви 64% спад на трафика за януари в сравнение с 2019г и очаква февруари и март да са „изключително слаби“ заради локдауните в Европа.

Прогнозата за лятото зависи от ваксините.

Облекчаването на забраните за пътуване биха довели до 55% спад на трафика, но ако това не стане и локдауните останат, спадът би достигнат 70%, обяви Eurocontrol.

 


По-рано easyJet съобщи, че очаква да лети само с 10% от капацитета си през първото тримесечие и се отказа от прогнозата си за 2021г.

Втората най-голяма авиокомпания в Европа отчете 88% спад на продажбите за последните три месеца на 2020г. Сега авиокомпанията насочва усилията си към намаляване на разходите и предприема гъвкав подход, за да се възползва от бъдещо възстановяване.

Унгарският лоукост Wizzair обяви 77% спад и каза, че се готви за „трудни няколко месеца“ с понижен капацитет.

Raytheon съобщи, че е ремонтирал само 500 двигатели на Airbus през 2020г, вместо обичайните над хиляда и очаква евентуално възстановяване през втората половина на тази година според разпространението на ваксините.

Директорът на Airbus Гийом Фори каза, че „авиацията остава в окото на бурята“ преди евентуално подобрение във втората половина на годината, но обеща да не прави повече съкращения на капацитета си.

IATA призова СЗО да обяви, че е безопасно за хората да летят, след като са си сложили ваксина.

Ник Карин, старши вицепрезидент за пътническите полети на асоциацията каза на брифинг, че в момента се водят преговори с ЕС и страните-членки на общността, както и с EASA по хармонизирания подход към полетите.  IATA разбира, че въвеждането на Covid паспорти би било сложно, но смята да въведе в експлоатация приложението си Travel Pass, дори и с ръчно въвеждане на данните.

IATA проведе първа среща с около 20 компании по въпроса миналата седмица за приложението и работи по пилотна програма с него за British Airways, Singapore Airlines и Qatar.

Свързани теми

Предишна публикация
Великобритания забрани директните полети от ОАЕ
Следваща публикация
EASA обяви 737 MAX за годен да лети в Европа
108 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Gulfstream представи G700

Производителят на бизнес джетове направи по-просторна версия на флагмана си G650 и ще го пусне…
Меню