Eurocontrol очаква 70% спад на трафика през лятото

104 прочитания

Прогнозата за лятото зависи от ваксините.

Европейската агенция за контрол на полетите обяви 64% спад на трафика за януари в сравнение с 2019г и очаква февруари и март да са „изключително слаби“ заради локдауните в Европа.

Прогнозата за лятото зависи от ваксините.

Облекчаването на забраните за пътуване биха довели до 55% спад на трафика, но ако това не стане и локдауните останат, спадът би достигнат 70%, обяви Eurocontrol.

 


По-рано easyJet съобщи, че очаква да лети само с 10% от капацитета си през първото тримесечие и се отказа от прогнозата си за 2021г.

Втората най-голяма авиокомпания в Европа отчете 88% спад на продажбите за последните три месеца на 2020г. Сега авиокомпанията насочва усилията си към намаляване на разходите и предприема гъвкав подход, за да се възползва от бъдещо възстановяване.

Унгарският лоукост Wizzair обяви 77% спад и каза, че се готви за „трудни няколко месеца“ с понижен капацитет.

Raytheon съобщи, че е ремонтирал само 500 двигатели на Airbus през 2020г, вместо обичайните над хиляда и очаква евентуално възстановяване през втората половина на тази година според разпространението на ваксините.

Директорът на Airbus Гийом Фори каза, че „авиацията остава в окото на бурята“ преди евентуално подобрение във втората половина на годината, но обеща да не прави повече съкращения на капацитета си.

IATA призова СЗО да обяви, че е безопасно за хората да летят, след като са си сложили ваксина.

Ник Карин, старши вицепрезидент за пътническите полети на асоциацията каза на брифинг, че в момента се водят преговори с ЕС и страните-членки на общността, както и с EASA по хармонизирания подход към полетите.  IATA разбира, че въвеждането на Covid паспорти би било сложно, но смята да въведе в експлоатация приложението си Travel Pass, дори и с ръчно въвеждане на данните.

IATA проведе първа среща с около 20 компании по въпроса миналата седмица за приложението и работи по пилотна програма с него за British Airways, Singapore Airlines и Qatar.

Свързани теми

Предишна публикация
EASA обяви 737 MAX за годен да лети в Европа
Следваща публикация
Великобритания забрани директните полети от ОАЕ
104 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Аерофлот планира 11 А350-900 до 2020

Групата на Аерофлот очаква нискоразходната Победа да бъде основния фактор на ръста на пътниците, съобщи…

Уили Уолш се оттегля от IAG

Един от ветераните на авиоиндустрията, създал групата IAG, включваща British Airways, Iberia, Vueling и др,…
Меню