Без наследник на А320neo поне до 2035

26 прочитания

Еърбъс не възнамерява да засилва нивото на производство през следващите две години, заради новите мита, наложени от САЩ и вероятността от Брекзит без сделка.

Еърбъс ще запази сегашното ниво на месечно производство за повечето си модели през 2020 и 2021, тъй като сложността на производствения процес нараства при новите модели. Изказването е на Главния изпълнителен директор на компанията Гийом Фори в интервю за немското издание ДИ ВЕЛТ. Единственото увеличение ще е в производството на А320 от 60 на 63 самолета месечно до 2021, за да бъде изпълнен графика на доставките.

Според европейския комисар по търговията Сесилия Малстрьом САЩ в най-скоро време ще наложат нови мита на стоките от Европа, докато европейското предложение за решение на спора около субсидиите за Боинг и Еърбъс продължава да остава без отговор.

Според Фури, американските мита може да имат пагубен ефект върху производството на Еърбъс, 40% от чиито доставки са за американски компании.

Еърбъс очаква между 880-890 доставки до края на годината, като към края на август е доставил 389 самолета. Фури допълни, че европейския производител няма намерение да разработва и наследник на последното поколение от семейството А320neo поне до 2035 година, заради успешните поръчки на новите самолети и проблемите с ресертифицирането на Боинг 737МАХ.

Свързани теми

Предишна публикация
Самолет на Transavia опита да излети от пътека за рулиране
Следваща публикация
Embraer достави първия Е195-Е2 на бразилската Azul
26 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

easyJet A320NEO

Първи А320neo за easyJet

[tps_header][/tps_header]Втората по големина европейска авиокомпания easyJet получи на 14 юни своя първи Airbus A320neo на специална…

LOT търси пилоти

Полската авиокомпания LOT обяви свободни места за втори пилоти на 787 Dreamliner, командири на Boeing…
Меню