EasyJet очаква поскъпване на билетите през зимата

16 прочитания

EasyJet очаква цените на билетите да се повишат през зимата след намаляването на капацитета на пазара заради отменените полети на Ryanair.

Вторият  най-голям нискоразходен превозвач в Европа очаква едноцифрен ръст на печалбата от седалка в следващите 6м след миналогодишния спад заради валутните курсове, каза изпълнителният директор на EasyJet Каролин Макол, която ще бъде сменена на поста от шведа Йохан Лундгрен, бивш директор в TUI.

За миналата година EasyJet обяви 17% спад в печалбата заради отслабването на паунда след вота за Брексит. Авиокомпанията обяви рекордна година по брой пътници – 80,2 млн., почти 10% повече в сравнение с 2015-16 и още по-пълни самолети. Въпреки добрите резултати Керълайн Макол обяви 2017 за „трудна година за авиоиндустрията“.

Германската Air Berlin, италианският национален превозвач Alitalia, британската Monarch Airlines и руската VIM обявиха банкрут през 2017.

Ryanair отмени над 20 000 полета, след като не успя да се подготви навреме за новите правила за отпуските на пилотите.

EasyJet се очаква да увеличи капацитета с около 6% през 2018, преди да поеме слотовете на Air Berlin. През октомври компанията обяви, че ще придобие част от операциите на германската авиокомпания на Берлин-Тегел, включително лизинговите договори за 25 самолета А320 и ще наеме до 1000 души от екипажите на Air Berlin в сделка за 40 млн. паунда, която трябва да приключи през декември.

Макол оцени преразпределението на пазара като позитивно за първите 6м на 2018, а за следващото лято очаква по-високите цени на петрола да окажат отново натиск над превозвачите.

Керълайн Макол напуска EasyJet в края на ноември 2017, за да оглави британската телевизия ITV и ще бъде наследена на поста от Йохан Лундгрен, който досега бе заместник-изпълнителен директор на Tui Group. Той ще получава заплата с 5% по-висока от нейната.

Свързани теми

Предишна публикация
Летище Мумбай обработи 969 полета за 24ч
Следваща публикация
Мащабна поръчка за 75 737 Max
16 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Новата визия на SAS

SAS – Scandinavian Airline System показа новата ливрея на авиокомпанията на специално събитие в Копенхаген…
Меню