IATA иска да се избегне нов спад като след 11/9

12 прочитания

Авиоиндустрията призовава за глобално координирани здравни мерки, когато пътуванията се подновят, за да се избегне хаоса след атентатите в САЩ на 11 септември 2001г., когато страните въвеждаха ограничения самостоятелно.

„Напълно осъзнаваме нуждата за безопасност и сигурност и трябва да се въведат здравни и санитарни условия”, каза директорът на IATA Александър де Жуниак по време на видеоконференция.

„Тези условия обаче трябва да са координирани, така че да не се връщаме пак към времената след 11 септември, когато се въведоха много нови процеси и накрая получихме хаотични мерки, които се трупаха една върху друга”.

Жуниак каза, че рестартирането на операциите след вдигане на карантинните мерки ще бъде предизвикателство за авиокомпаниите.

Той посочи нуждата от подновяване на лицензи, одити за безопасност и летателна годност и предложи регулаторите да преразгледат изискванията си.

Конкретните искания на авиокомпаниите са:

  • – директна финансова помощ;
  • – заеми и гаранции, както и подкрепа за емитиране на облигации от централните банки на съответните страни на превозвачите, и
  • – данъчни облекчения.

IATA планира да организира регионални срещи, за да облекчи контактите между авиокомпаниите, правителствата и други агенции.

Асоциацията поднови призива си за бърза държавна помощ за превозвачите и Жуниак каза, че е от жизненоважно значение да се разреши компенсациите на пътниците за пропуснати полети да бъдат платени с ваучери.

По данни на IATA около 35 милиарда щатски долара от кешовите резерви на авиокомпаниите от 60 милиарда долара трябва да бъдат върнати на пътниците в края на първото полугодие.

IATA очаква индустрията да изгуби 252 милиарда щатски долара приходи през 2020г, или 44% от общите приходи за 2019г.

Свързани теми

Предишна публикация
Lufthansa пенсионира А380, А340-600 и намалява флота
Следваща публикация
Lufthansa прати А380 и B747 в Нова Зеландия за репатриране
12 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

FlyDubai разширява европейската мрежа

Близкоизточната авиокомпания добавя Катания, Малта, Неапол и Залцбург в мрежата си от май 2021г. Дубай-Катания-Малта-Дубай…

Adria Airways спря полетите

Словенската Adria Airways прекрати всички полети, считано от вечерта на 23 септември. Превозвачът твърди, че…
Меню