Русия изпрати хуманоиден робот на МКС

34 прочитания

Руски хуманоиден робот започна пътешествието си до Международната космическа станция, след като се превърна в първия механичен пасажер на нов тип ракета-носител, изстреляна от космодрума Байконур в Казахстан. Андроидът Скайбот F850 ще трябва да научи и нови умения в космоса.

Разработката е на руската космическа агенция Роскосмос. На видео от предстартовата подготовка на космодрума се вижда как Фьодор седи на мястото на пилота и държи малко руско знаме. По време на старта роботът казва „Да тръгваме“, повтаряйки фразата, която Юри Гагарин използва през 1961 по време на първото космическо пътуване на човек от Земята. Името на робота идва от английската абревиатура на Fedor – Final Experimental Demonstration Object Research. Дизайнът му следва стриктно пропорциите на човешкото тяло, включително и пет пръста на всяка ръка. Той е висок 180 см и тежи 160 кг. Според създателите му, в него са вградени „елементи на изкуствен интелект“.

Екипите в Байконур подготвят роботът Фьодор за предстоящото пътуване до МКС

Екипите в Байконур подготвят роботът Фьодор за предстоящото пътуване до МКС

Пътуването е и тест за новата руска ракета-носител Союз 2.1а, която е модифицирана версия на транспортния кораб Союз, с който се изстрелват екипажите на Международната космическа станция. По време на полета Фьодор вокализира телеметричните данни на полета, като проследява и записва потока от данни идващи от полетните системи. Според Рокосмос, стартът и началото на мисията са били успешни. От борда на капсулата роботът отправи и поздравление по случай Денят на руския национален флаг, 22 август, като каза че националното знаме „обединява милиони хора и милиони се гордеят с него“. „Те включват и моите създатели,“ добавя Фьодор.

 

 

Дизайнът на робота е първоначално разработен за руското Министерство на извънредните ситуации, за да подпомага екипите, работещи в опасни и трудно-достъпни условия. На други клипове, разпространени онлайн се вижда как роботът се учи да повтаря човешки жестове и да извършва сложни операции с ръце, като отваряне на бутилки. На друго видео се вижда как управлява автомобил или стреля едновременно от два пистолета.

 

През юли шефът на Роскосмос Димитрий Рогозин представи робота на президента Путин, като „новият помощник на космонавтите ни в космоса.“ Той добави, че в бъдеще се надява тази и подобни машини да подпомогнат овладяването на дълбокия космос.  

Фьодор трябва да остане на борда на МКС в продължение на две седмици, заедно с руския космонавт Александър Скворцов. Той трябва да го управлява и обучава с помощта на екзоскелет и система на виртуална реалност. Андроидът ще се обучава как да работи с прости инструменти от отвертки до пожарогасители, в нулева гравитация. Първият опит за скачване на космическия апарат с МКС беше неуспешен, но от Роскосмос уверяват, че мисията на новия Союз 2.1а продължава.

Руският хуманоиден робот не е първият подобен пътувал до МКС. През 2011 НАСА изпрати на станцията Robonaut 2, който прекара там няколко години, до завръщането му на Земята през 2018 заради технически проблеми.

Япония също изпрати своя 34-сантиметров робот Киробо, заедно с първия японски командир на станцията през 2016.

по материали от DW, AFP, Interfax

Свързани теми

Предишна публикация
X-37B се прибра след дълга мисия в орбита
Следваща публикация
Virgin Orbit тества успешно пускова система за ракети
34 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ryanair си оставя вратичка за Airbus

Седмиците след Великденската ваканция ще са решаващи за летния график според Райънер. Лоукост авиокомпанията има…

Да дремнеш на борда

Airbus работи със Zodiac Aerospace по проект за оборудване с истински легла в товарното отделение…
Меню