Virgin Orbit тества успешно пускова система за ракети

3 прочитания

Космическият стартъп на Ричърд Брансън, Virgin Orbit, приключи успешно ключов етап по пътя си към предлагане на търговски услуги по изстрелване на спътници в орбита. Компанията извърши успешен тест на ракетата LauncherOne, в който ключовия елемент от пусковата установка, а именно ракетата, беше пусната в свободно падане от самолет Боинг 747, с нежното име „Cosmic Girl“ /Космическо момиче/.

Космическото момиче 747 на Virgin Orbit

Космическото момиче 747 на Virgin Orbit

LauncherOne беше пусната от височина 35000 фута /~12 км/, което е типичната височина за полет на гражданските самолети. Това е и височината, от която компанията се надява да извършва бъдещите стартове. Моделът на VirginOrbit предвижда ракетата да бъде качена със самолет до тази височина, след което да запусне двигателя си, което е много по-икономически и ценово ефективно, отколкото изстрелването на ракетата от земята, както прави SpaceX.

Екипът на Virgin Orbit на борда на Cosmic Girl

Екипът на Virgin Orbit на борда на Cosmic Girl

По верме на този тест LauncherOne ракетата не използва двигател, защото е само макет. Тествани са заключващите и пускови механизми на платформата. Тя е паднала на земята на планираното място във военновъздушната база Едуардс в пустинята Мохаве.

VirginOrbit е втората космическа компания на Брансън, след Virgin Galactic, която иска да извежда космически туристи в орбита и на 10 юни обяви, че възнамерява да излезе на борсата. Задачата на Virgin Orbit ше е да извежда малки спътници в околоземна орбита – сектор, в който конкуренцията през последните години също силно се засилва.

снимки: Virgin Orbit

Свързани теми

Предишна публикация
Русия изпрати хуманоиден робот на МКС
Следваща публикация
NASA отваря космическата станция за частен бизнес
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Gulfstream представи G700

Производителят на бизнес джетове направи по-просторна версия на флагмана си G650 и ще го пусне…
Меню