Virgin Orbit тества успешно пускова система за ракети

65 прочитания

Космическият стартъп на Ричърд Брансън, Virgin Orbit, приключи успешно ключов етап по пътя си към предлагане на търговски услуги по изстрелване на спътници в орбита. Компанията извърши успешен тест на ракетата LauncherOne, в който ключовия елемент от пусковата установка, а именно ракетата, беше пусната в свободно падане от самолет Боинг 747, с нежното име „Cosmic Girl“ /Космическо момиче/.

Космическото момиче 747 на Virgin Orbit

Космическото момиче 747 на Virgin Orbit

LauncherOne беше пусната от височина 35000 фута /~12 км/, което е типичната височина за полет на гражданските самолети. Това е и височината, от която компанията се надява да извършва бъдещите стартове. Моделът на VirginOrbit предвижда ракетата да бъде качена със самолет до тази височина, след което да запусне двигателя си, което е много по-икономически и ценово ефективно, отколкото изстрелването на ракетата от земята, както прави SpaceX.

Екипът на Virgin Orbit на борда на Cosmic Girl

Екипът на Virgin Orbit на борда на Cosmic Girl

По верме на този тест LauncherOne ракетата не използва двигател, защото е само макет. Тествани са заключващите и пускови механизми на платформата. Тя е паднала на земята на планираното място във военновъздушната база Едуардс в пустинята Мохаве.

VirginOrbit е втората космическа компания на Брансън, след Virgin Galactic, която иска да извежда космически туристи в орбита и на 10 юни обяви, че възнамерява да излезе на борсата. Задачата на Virgin Orbit ше е да извежда малки спътници в околоземна орбита – сектор, в който конкуренцията през последните години също силно се засилва.

снимки: Virgin Orbit

Свързани теми

Предишна публикация
Русия изпрати хуманоиден робот на МКС
Следваща публикация
NASA отваря космическата станция за частен бизнес
65 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Френски Mirage 2000D изчезна в Алпите

Изтребител Мираж 2000Д на френските военновъздушни сили е изчезнал безследно в района на алпийския планински…

Virgin Galactic излезе в космоса

Свръхзвуковият космически самолет на Virgin Galactic извърши успешен тестов полет в горните слоеве на земната…
Меню