Авиокомпаниите в САЩ и Европа искат държавна помощ

13 прочитания

САЩ с 30% спад на въздушния трафик заради разширени ограничения на полетите до Европа. Европейски и американски авиокомпании поискаха държавна помощ, за да преодолеят последиците от коронавируса. ALitalia задължи пътниците да си носят маски. Специални мерки на основните летища в Европа. След летище София, летищата във Варна и Бургас също обявиха, че приемат само пътници на терминалите си.

Авиокомпаниите в САЩ и Европа намалиха полетите си и изготвиха планове за съкращения след като поискаха държавата да ги подкрепи срещу икономическите последици от коронавируса.

Правителствата на Германия и Франция оценяват възможностите за финансова помощ за Lufthansa Group и Air-France-KLM в кризата.

Директорът на Norwegian Air Shuttle призна, че лоукост превозвачът е на ръба и поиска правителството да се намеси.

Италия обмисля да отпусне 300 милиона евро на закъсалата Alitalia.

 

American Airlines Group. Delta Air Lines, United Airlines  и Southwest Airlines преговарят за евентуална помощ от правителството на САЩ.

На 14 март САЩ разшири забраната за полети до Европа и до Великобритания и Ирландия заради коронавируса. Досега мярката засегна 7300 полета до САЩ или над 2 милиона еднопосочни билета за един месец, по данни на Cirium. Забраната за полети до Великобритания и Ирландия ще добави още 4300 полета.

British Airways пресметна, че последиците ще са по-големи от тези при SARS/ТОРС в началото на 21 век, 11 септември и финансовата криза през 2008-9г. Компанията-майка, IAG преговаря с банките за покриване на спешните си финансови нужди, съобщи FT.

Епидемията от Covid-19 в Азия доведе до спад на въздушния трафик и правителството в Китай пое Hainan Airlines.

В САЩ администрацията обсъжда временно освобождаване на притиснатите от липса на парични потоци авиокомпании да забавят плащането на няко данъци и такси, които събират от пътниците, съобщи Bloomberg.

В Германия Lufthansa се очаква да поиска кредит от държавната банка Kreditanstalt fuer Wiederaufbau, а като крайна мярка и правителството може да купи дял. Групата обмисля и временно спиране на по-голямата част от операциите си. Lufthansa, която притежава 86% от флота си, обмисля и да потърси допълнително финансиране.

Lufthansa очаква 70% намаление на резервациите в следващите няколко седмици.

Директорът Карстен Шпор каза във видеопослание в петък, че групата е решила „да поиска от страните си /Германия, Австрия, Швейцария и Белгия/ не само да намалят част от задълженията, но и да предоставят активна помощ при нужда“.

 

  Във Франция, където държавата притежава 14% от Air France, говорителят на правителството каза, че ще се използват всички налични инструменти, за да се помогне на фирми, в които има държавно участие. Нидерландия притежава 13% от KLM. Авиокомпанията прави планове за извънредни съкращения на разходите. Norwegian поиска още помощ от правителството и смята да приземи 40% от дългите си полети до май и да освободи половината си служители. Кризата, породена от коронавируса се разраства с въвеждането на извънредните  мерки в различни страни за ограничаване на контактите между хората. Италия е практически затворена. Испания също въведе извънредно положение в събота. Норвегия затвори в събота летищата и пристанищата си, след като подобна мярка въведе и Дания.

САЩ с 30% спад на полетите

Броят на хората, пътуващи със самолет в САЩ намаля с една трета, съобщи Агенцията за транспортна сигурност. Пътуванията от 26 страни в Европа, които бяха ограничени от полунощ се очаква да намалеят от общо 50000 пристигания в САЩ в четвъртък и петък /12 и 13 март 2020г./, каза агенцията. Администрацията на Тръмп забрани да се лети от и до Великобритания и Ирландия от понеделник, 16 март заради ръста в броя на заразените от коронавирус в двете страни. Американските власти изпратиха медицински лица на 13 летища да проверяват гражданите си, пристигащи от Европа. Неамериканските пътници от европейските полети няма да имат право да влязат в САЩ и ще бъдат изпращани обратно.

Alitalia въведе задължителни маски на борда

Италианската авиокомпания Alitalia иска всички пътници, които се качват на борда на самолетите й да носят задължително маски, които сами трябва да си осигурят. Правилото, което влиза в сила незабавно трудно ще се изпълни предвид недостига на маски в Италия, епицентър на епидемията извън Китай.

Летища

Лондон Хийтроу пусна страница с отговори на въпроси, свързани с коронавируса.  

Летищата на Париж /Шарл дьо Гол и Орли/ пуснаха информация за пътниците във връзка с коронавируса. CDG и Орли затварят от 15 март повечето магазини на терминалите с изключение на тези за храна, аптеките и минимаркетите.


Летище София обяви, че приема само пътници в терминалите.
Летищата във Варна и Бургас обявиха същите мерки на 15 март.

Свързани теми

Предишна публикация
Air Baltic спира полети до 14 април
Следваща публикация
Летище София остава отворено само за пътуващи
13 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Отпада правилото за слотовете

Европейският съвет одобри план за прекратяване на правилата, които принуждават авиокомпаниите да продължат да летят…

Уили Уолш се оттегля от IAG

Един от ветераните на авиоиндустрията, създал групата IAG, включваща British Airways, Iberia, Vueling и др,…

Safran пусна заводите в Китай

Производителят на двигатели Safran съобщи, че плавно възстановява производството в Европа, след като заводитете му…

Boeing 777X полетя

След като бе отлаган два пъти, първият тестов полет на Boeing 777Х бе изпълнен от…
Меню