Авиокомпаниите в САЩ и Европа искат държавна помощ

13 прочитания

САЩ с 30% спад на въздушния трафик заради разширени ограничения на полетите до Европа. Европейски и американски авиокомпании поискаха държавна помощ, за да преодолеят последиците от коронавируса. ALitalia задължи пътниците да си носят маски. Специални мерки на основните летища в Европа. След летище София, летищата във Варна и Бургас също обявиха, че приемат само пътници на терминалите си.

Авиокомпаниите в САЩ и Европа намалиха полетите си и изготвиха планове за съкращения след като поискаха държавата да ги подкрепи срещу икономическите последици от коронавируса.

Правителствата на Германия и Франция оценяват възможностите за финансова помощ за Lufthansa Group и Air-France-KLM в кризата.

Директорът на Norwegian Air Shuttle призна, че лоукост превозвачът е на ръба и поиска правителството да се намеси.

Италия обмисля да отпусне 300 милиона евро на закъсалата Alitalia.

 

American Airlines Group. Delta Air Lines, United Airlines  и Southwest Airlines преговарят за евентуална помощ от правителството на САЩ.

На 14 март САЩ разшири забраната за полети до Европа и до Великобритания и Ирландия заради коронавируса. Досега мярката засегна 7300 полета до САЩ или над 2 милиона еднопосочни билета за един месец, по данни на Cirium. Забраната за полети до Великобритания и Ирландия ще добави още 4300 полета.

British Airways пресметна, че последиците ще са по-големи от тези при SARS/ТОРС в началото на 21 век, 11 септември и финансовата криза през 2008-9г. Компанията-майка, IAG преговаря с банките за покриване на спешните си финансови нужди, съобщи FT.

Епидемията от Covid-19 в Азия доведе до спад на въздушния трафик и правителството в Китай пое Hainan Airlines.

В САЩ администрацията обсъжда временно освобождаване на притиснатите от липса на парични потоци авиокомпании да забавят плащането на няко данъци и такси, които събират от пътниците, съобщи Bloomberg.

В Германия Lufthansa се очаква да поиска кредит от държавната банка Kreditanstalt fuer Wiederaufbau, а като крайна мярка и правителството може да купи дял. Групата обмисля и временно спиране на по-голямата част от операциите си. Lufthansa, която притежава 86% от флота си, обмисля и да потърси допълнително финансиране.

Lufthansa очаква 70% намаление на резервациите в следващите няколко седмици.

Директорът Карстен Шпор каза във видеопослание в петък, че групата е решила „да поиска от страните си /Германия, Австрия, Швейцария и Белгия/ не само да намалят част от задълженията, но и да предоставят активна помощ при нужда“.

 

  Във Франция, където държавата притежава 14% от Air France, говорителят на правителството каза, че ще се използват всички налични инструменти, за да се помогне на фирми, в които има държавно участие. Нидерландия притежава 13% от KLM. Авиокомпанията прави планове за извънредни съкращения на разходите. Norwegian поиска още помощ от правителството и смята да приземи 40% от дългите си полети до май и да освободи половината си служители. Кризата, породена от коронавируса се разраства с въвеждането на извънредните  мерки в различни страни за ограничаване на контактите между хората. Италия е практически затворена. Испания също въведе извънредно положение в събота. Норвегия затвори в събота летищата и пристанищата си, след като подобна мярка въведе и Дания.

САЩ с 30% спад на полетите

Броят на хората, пътуващи със самолет в САЩ намаля с една трета, съобщи Агенцията за транспортна сигурност. Пътуванията от 26 страни в Европа, които бяха ограничени от полунощ се очаква да намалеят от общо 50000 пристигания в САЩ в четвъртък и петък /12 и 13 март 2020г./, каза агенцията. Администрацията на Тръмп забрани да се лети от и до Великобритания и Ирландия от понеделник, 16 март заради ръста в броя на заразените от коронавирус в двете страни. Американските власти изпратиха медицински лица на 13 летища да проверяват гражданите си, пристигащи от Европа. Неамериканските пътници от европейските полети няма да имат право да влязат в САЩ и ще бъдат изпращани обратно.

Alitalia въведе задължителни маски на борда

Италианската авиокомпания Alitalia иска всички пътници, които се качват на борда на самолетите й да носят задължително маски, които сами трябва да си осигурят. Правилото, което влиза в сила незабавно трудно ще се изпълни предвид недостига на маски в Италия, епицентър на епидемията извън Китай.

Летища

Лондон Хийтроу пусна страница с отговори на въпроси, свързани с коронавируса.  

Летищата на Париж /Шарл дьо Гол и Орли/ пуснаха информация за пътниците във връзка с коронавируса. CDG и Орли затварят от 15 март повечето магазини на терминалите с изключение на тези за храна, аптеките и минимаркетите.


Летище София обяви, че приема само пътници в терминалите.
Летищата във Варна и Бургас обявиха същите мерки на 15 март.

Свързани теми

Предишна публикация
Air Baltic спира полети до 14 април
Следваща публикация
Летище София остава отворено само за пътуващи
13 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню